zo 23 juni 2024

Satirische pagina weer online nadat het Facebook overtuigt een extreemrechtse partij te zijn

BINNENPARKING – Het was gisteren even schrikken voor de redactie van het bekende satirische blad De Raaskalderij. Zonder enige waarschuwing haalde de sociale netwerkgigant Facebook de kolderpagina offline. Achteraf bleek het om een post te gaan die de richtlijnen had geschonden. Ondertussen is de pagina echter hersteld, nadat het team kolderschrijvers de admins kon overtuigen dat ze al die tijd al een extreemrechtse partij waren, en dus volgens Facebook zelf totaal ongevaarlijk. “Hadden we dat eerder geweten”, klinkt het opgelucht.

“Dat was een close call“, zucht mede-oprichter Jan-Pieter De Leugheneire. “Even had Zuckerberg ons goed bij ons pietje. We dachten serieus aan opgeven. Maar na een spoedoverleg met ons juridisch team kwam de oplossing snel uit de bus. Wat als we ons nu gewoon voordoen als een xenofobe, populistische en separatistische kutpartij die niets liever wil dan het ondergraven van de democratische rechtsstaat door het systematisch culpabiliseren van minderheden en zo? Even wat rebranding en klaar was kees. Niet alleen mochten we meteen weer online, maar we krijgen zelfs vijftig procent korting op alle advertenties die we in verkiezingstijd willen lanceren. Ondertussen blijven we natuurlijk gewoon satire schrijven, maar daar merkt dat algoritme toch geen reet van. Dames en heren, De Vlaamskalderij is een feit.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

8 REACTIES

 1. Goede satire!
  NB. En goed op tijd.
  Er bereiken mij heel wat getuigenissen dat ernstige personen die op het betreffende sociale medium berichten schrijven over het oorlogsverleden van ons land en de toestand van Verzet & Collaboratie… of die een keer teveel de naam van de Duitse dictator dievdie stier in de lente van 1945 vrij zware sancties oplopen. Zoals dertig dagen niets kunnen posten.
  Wat een verregaande en onaanvaardbare inperking van de vrije meningsuiting, maatschappelijk debat. Toch?
  Natuurlijk staan wij als gebruikers in andere schoenen dan de beheerders van dit medium dat begon als een passie van de jonge Amerikaanse student. Je zult maar een debat tussen vier miljard mensen rustig en beschaafd moeten houden. Dat is bijna onbegonnen werk, ongetwijfeld.
  Het blijft mij als man met meer dan vijf decennia ervaring met regels, gewoonten en debat & vrijheid een vreemde verandering.
  Het is toch sterk dat de naam van de führer gebruiken of de col- term, onaanvaardbaar is voor de dierbare leveranciers van debatruimte. In de huisregels staat in dit verband niet meer dan iets in de zin van: “alles wat aanstoot kan geven”. België wist al dat voor die lieden met Amerikaans DNA hieronder veel naaktbeelden vallen. Zelfs saai ogende schilderijen. Men struikelt, ongetwijfeld om redenen van klaarheid van ‘grenzen’ over “de tepel”. Tot daar toe, het forum wil kind- en gezinsvriendelijk zijn. Maar het is toch erg en bepaaldebepaald betreurenswaardig als dit forum het levensnoodzakelijk debat over ons nationaal “Onverwerkt verleden” volstrekt niet wil helpen mogelijk maken.

 2. In 1940 waren social media nog niet zo bekend. Nu pas begrijpen we zo hoe de mensen toen dachten. Dachten en verdachten.
  Maar wat zal die verwerking teweegbrengen? De media?
  Wat betreft collaboratie, wat had je anders verwacht, het waren laagontwikkelde mensen. Die ook de eer wilden. Is het zo moeilijk zonder dat te leven? Vooral als niemand essentieel is veranderd.

 3. De extreme polarisering rond rassen helpt geen minderheden of houdt een Holocaust tegen maar versnelt die. Toen dachten ze aan de kant van de glorie te staan, van de overwinnaar. De extreemrechtse aspecten nu zijn niet zo op de eer uit denk ik, zo slim zijn ze wel te beseffen dat ze een onpopulaire fractie zijn. Het gedrag van mensen wordt geheel bepaald door de omstandigheden, noem het opportunisme, en ik heb gezien hoe het fascisme groeide. Maar in iedere club zitten mensen die willen scoren. En daarom zitten ze erin.
  Net zoals de joden in Duitsland de volksaard mede hebben bepaald en hun eeuwenoude ingegroeide opvatting van ‘het uitverkoren volk’ zich weerspiegelde in hetzelfde egocentrische ideaal van de nazi’s, zo zijn ook die wetten die hier het fascisme dichterbij brachten mede bepaald door de minderheden die hun ellebogen hebben leren gebruiken, om de competitie verder te helpen vergroten.

Een reactie achterlaten