za 15 juni 2024

Oprecht in de kijker: Tegen Beter Weten In (‘Wie strijkt er nu dan’/kleinkunst)

Opnieuw zet Het beleg van Antwerpen plaatselijk creatief talent oprecht in de kijker. Deze keer spraken we met Robin Van Araignien en Timothy Van de Gejuchte, respectievelijk gitarist en vocalist bij kleinkunstgroep Tegen Beter Weten In, die zichzelf omschrijven als een “licht gestoord doch zindelijk akoestisch duo vanuit het Antwerpse.” Na hun eerste EP ‘Hoe ik later word als man’ stellen ze morgen in Zaal Zirkus met trots hun tweede geesteskind ‘Wie strijkt er nu dan’ voor.

Bekijk zeker hun website http://www.tegenbeterwetenin.be en geef hen gerust een verdiende like op https://www.facebook.com/tegenbeterwetenin.

Het beleg van Antwerpen: Jullie omschrijven jezelf als ‘kleinkunst met een hoek af’. Verklaar je nader.

Timothy: Kleinkunst is zo’n woord dat niemand graag heeft, wat eigenlijk stom is, want dat woord is perfect voor wat het is. Het geeft snel zo’n ‘geitenwollensokkengehalte’ dat niet bij ons past. Vandaar ‘de hoek af’ als in dat het niet altijd even serieus is en evenmin moet zijn. Het mag soms ook een beetje onnozel blijven.

Het beleg: Hoe is Tegen Beter Weten In ontstaan?

Robin: Ik speelde daarvoor met een andere band, Second Son Samen mijn vriendin indertijd vroeg om voor haar verjaardag met de band een paar liedjes te komen spelen. Ook wou ze dat ik een paar nummers voor haar speelde, maar ik ben zelf niet zo’n goede zanger en na lang beraad kwam ik dan bij Timo terecht. We zijn toen samen gaan repeteren en hebben een paar nummers geprobeerd, waaronder zelfs ‘Walk on water’ . We vonden allebei dat dat goed verliep en vroegen ons toen af of we er mee verder zouden gaan of niet. En zo gezegd, zo gedaan.

Het beleg: Waarom kiezen jullie consequent voor Nederlandstalige nummers?

Timo: Dat is mijn keuze geweest. Ik had daarvoor ook wel een paar bandjes gehad, altijd in het Engels, en wou graag eens iets anders doen, in het Vlaams dan. Dat schrijft vlotter, vind ik, en blijft de taal die je spreekt. Toen heb ik Robin uiteindelijk overtuigd van dat Engels af te stappen, want je moet natuurlijk achter het concept van je eigen band staan.

Robin: In het begin had ik het daar wel moeilijk mee, want ik kende niet veel van Nederlandstalige muziek, maar toen had hij een paar teksten geschreven en was ik snel verkocht.

Het beleg: Vertel eens over jullie nieuwe EP ‘Wie strijkt er nu dan’.

Timo: Onze eerste was twee jaar geleden, dus het werd voor ons stilaan tijd iets nieuws te doen. We hadden ook al nieuwe nummers en die stonden dan niet op de EP die we na optredens verkochten, terwijl mensen wel naar die bepaalde liedjes vroegen. Dus moesten we die eens gebundeld krijgen.

De tweede en nieuwste EP ‘Wie strijkt er nu dan’.

Het beleg: Jullie mooiste en meest absurde moment als muzikant?

Robin: Timo liet ooit eens vallen in een interview dat hij een MIA wou winnen, en op de eerste release van ‘Hoe ik later word als man’ wilden we net van het podium gaan toen Yannick Moyson – die ons in Kavka had binnengeloodst – ons tegenhield en een zelfgemaakte MIA met een flesje champagne erin aan ons presenteerde. Dat heeft ons zo vertederd en was simpelweg fantastisch. Dat was voor mij absoluut het mooiste moment.

Timo: Zeker omdat niemand anders dat heeft. Wij hebben toch maar de enige Kavka-MIA ter wereld. Het absurdste was trouwens toen we na een optreden – ik heb geen rijbewijs en Robin toen ook nog niet – vanuit Hoboken naar huis moesten geraken. Het was al heel laat, dus zijn we maar gaan liften om thuis te geraken. Toen zijn we uitgerekend met een combi mee mogen rijden tot thuis. Heel raar als je om drie uur ‘s nachts door een combi thuis wordt afgezet, terwijl je niets verkeerds hebt gedaan.

Timo (links) en Robin (rechts) poseren met hun enige echte Kavka-MIA.

Het beleg: Wat vinden jullie elkaars beste eigenschappen?

Robin: Voor mij is de beste eigenschap van Timo dat ik er volledig achter kan staan naar zang toe, want ik vind dat hij een hele goede stem heeft. Ook naar teksten toe vind ik hem heel sterk. En ook qua inspelen op het publiek. Ik kan hem daarmee vertrouwen en weet dat dat steeds goed zit. Zo niet, ligt dat duidelijk aan het publiek (lacht en suggereert dat we dat beter knippen, maar dat doen we niet).

Timo: Voor mij het beste aan Robin klinkt misschien negatief, maar dat is het niet, namelijk dat Robin bij ons als gitarist ‘zijn plaats’ kent. En dat klinkt negatief, maar veel gitaristen hebben nogal een ego en zetten de helft van de set hun versterker al eens iets te luid. Bij ons past dat niet echt. Zeker de zang en de teksten zijn te belangrijk en zouden niet tot hun recht komen zo.

Het beleg: Koesteren jullie nog specifieke dromen?

Timo: Zeker een keer in De Roma spelen. Dat is een zaal waar we echt eens moeten gestaan hebben. Net als de Arenberg. Die staan zeker op het lijstje. Ook zou ik graag ooit eens een soort avondvullend programma maken met langere bindteksten, een rode draad en bijpassende nummers.

Robin: En als we het dan toch over dromen hebben, blijft die MIA winnen altijd wel daar. Op korte termijn zeker naar de iets grotere zalen en theaterzalen trekken. Dat zou ik inderdaad wel willen verwezenlijkt zien.

In grotere theaterzalen als De Roma of Arenbergschouwburg staan blijft een grote droom.

Het beleg: Wanneer en hoe zal de release van jullie tweede EP verlopen?

Timo: De grote release is woensdag 29 maart in Zaal Zirkus in Antwerpen. Dat is de eigenlijke voorstelling van onze EP. Maar je kan hem ook op www.tegenbeterwetenin.be bestellen en als je niet op de release geraakt, krijgen we hem ook nog wel bij je in de bus of per mail.

Het beleg: Bedankt, heren en veel succes!

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten