wo 12 juni 2024

Radicale moslims leren steeds meer van extreemrechts: “We heten nu Jihad & Vrienden”

POLITIEK – Zoals de Belgische staatsveiligheid eerder deze week waarschuwde, lijkt de dreiging van extreemrechts militant activisme en zelfs geweld steeds reëler te worden. Daar zijn ook fanatieke salafisten en fundamentalistische jihadi-groepen niet blind voor. Onze reporter dook onder bij Jihad & Vrienden, een gloednieuwe organisatie die vooral jonge moslims wil radicaliseren, maar haar inspiratie daarvoor buiten de islam zoekt.

“Wij zijn het beu dat de wil van Allah systematisch niet gehoord wordt in deze decadente schijndemocratie”, vertelt leider Druj Hadiqat Tawila, rechtenstudent en overtuigd ronselaar van gelijkgestemde jongeren. Op zijn t-shirt staat 1203, het jaar dat de Noord-Afrikaanse Almohaden het goddeloze eiland Ibiza binnenvielen. “Puur symbolisch en willekeurig gekozen”, geeft Druj toe.

“We beseften dat ons imago wat rebranding nodig had. Constant met kalasjnikovs en onthoofde gevangenen poseren verliest zijn impact op de duur. En je mag het je tegenstanders niet te makkelijk maken om je te ontmaskeren als het ideologisch gedreven uitschot dat we wel degelijk zijn. Dus ik heb wat rondgekeken en een iets veiligere, jeugdbewegingesque stijl gevonden die ons toelaat in alle rust en kalmte te groeien tot we echt gevaarlijk genoeg zijn om zwaar foute dingen te gaan doen. Voorlopig werkt het prima.”

Naast wekelijkse indoctrinatiesessies leren rekruten dingen als sociale media infiltreren, religieus gemotiveerde memes posten, ongelovigen intimideren, vrouwen op hun plaats in de maatschappij wijzen en alle alcohol in nachtwinkels opkopen om die meteen in het riool te kappen. “Onze webshop met allerhande clichématige rommel brengt gelukkig wat zaad in het laatje.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Ook hoe Europa iedere verstandhouding over de lessen van de geschiedenis uitwiste.
    Ook met het thema racisme nam discriminatie op allerlei informele gronden toe. Hetzelfde met bestrijding van geloof.

Een reactie achterlaten