di 16 april 2024

Umicore-fabriek eist lood terug dat in bloed van buurtkinderen werd gevonden

STAD – Recente metingen tonen aan dat er meer lood zit in het bloed van kinderen die in de buurt wonen van de Umicore-fabriek te Hoboken. De veilige grenswaarde is 5 microgram per deciliter bloed, en bij sommige kinderen ligt die waarde tot wel 20 microgram en hoger. De fabriek erkent verantwoordelijk te zijn voor de uitstoot van lood en wil het opgenomen zware metaal dan ook prompt terugvorderen van de plaatselijke bevolking.

“Het gaat inderdaad om lood dat afkomstig is van onze fabriek”, zegt een woordvoerder van industriereus Umicore, vroeger bekend als Union Minière en berucht om jarenlange minerale exploitatie in onder andere (Belgisch) Congo. “En dat lood blijft dus ook wettelijk gezien onze eigendom. We begrijpen dat buurtbewoners de laatste maanden meer thuis zijn gebleven, en dat kunnen wij in het kader van de volksgezondheid alleen maar toejuichen, en dus meer lood, zink, koper of nikkel hebben geabsorbeerd, vaak zonder dat door te hebben. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat Janneke en Mieke zo maar ongestraft met tot 360 miljoenste van een gram peperduur metaal moeten rondlopen zonder dat wij voor dat verlies gecompenseerd worden. Het is glashelder wie hier het slachtoffer is.”

Het bedrijf zegt te onderzoeken of het Hobokenaars al dan niet juridisch kan dwingen bloed af te staan om de uitgestoten grondstoffen eigenhandig te recupereren.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten