di 16 april 2024

Steeds meer bomen kappen ermee, waarschuwen boswachters

WETENSCHAP – Ecologen maken zich zorgen over ons bomenbestand. Steeds meer bomen lijken er spontaan de brui aan te geven door “letterlijk om te vallen”, melden boswachters over heel Vlaanderen. Onze reporter sprak met Maarten Coenen, vertegenwoordiger van het Agentschap Natuur en Bos in West-Vlaanderen.

“Dit is al jaren bezig, maar nu wordt het wel erg frappant”, legt Coenen uit. “We weten dat er allerlei klimaatgerelateerde factoren meespelen zoals droogte en valwinden, maar nu beginnen we ons toch écht zorgen te maken om het existentiële welzijn van onze bomen. Het lijkt bijna alsof ze hun eigen toekomst en die van de planeet zo somber inzien dat ze de eer liever aan zichzelf houden. Of dat ze hun monotone, statische bestaan niet langer pikken tegenover de broodnodige zuurstofzuivering die ze voor ons blijven doen. En laat ons wel wezen, wie kan het hun kwalijk nemen?”

Toch blijft de wetenschap voorzichtig optimistisch, besluit de boswachter. “Dood hout is nooit een mooi zicht in een bos, maar het kan wel een belangrijke motivator zijn naar andere planten toe om zich juist volop op het leven te storten en elke dag als een geschenk te zien. Toch tot de hele boel straks onder een parking verdwijnt.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

3 REACTIES

  1. Leuk bericht!
    En het staat in een lange traditie. Al eeuwenlang hebben Mensn boodschappen gestuurd aan tijdgenoten over delicate toestanden via teksten over de dierenwereld of andere Universa. Overduidelijk in de Fabels van Reynaert en van La Fontaine. Meer in vrije stijl in de wetenschappelijke studies van ethologen als Jean Goodall en Dian Fossey over de Chimpansees en de Gorilla’s. Ik zie dat ook in het discours over de Jacht, of de oproep tot steriliseren van katten, en in de wens van sommigen om vegan te eten (en leven).

Een reactie achterlaten