za 15 juni 2024

Zwarte bladzijden uit geschiedenis geschrapt wegens te eenzijdig gekleurd

WETENSCHAP – Voortaan zal onze geschiedschrijving het verleden zonder haar vertrouwde zwarte bladzijden moeten duiden. Die beslissing nemen onder andere scholen, universiteiten en uitgeverijen na aanhoudende kritiek op de eenzijdige tint van deze sombere hoofdstukken uit onze historiek, en de negatieve associaties die deze bij de lezer oproept.

“We begrijpen dat niet elk stukje van ons erfgoed even vrolijk is”, lichtte uitgeverij De Wazige Wesp reeds toe. “En het was zeker niet onze bedoeling een specifieke kleur op deze vaak ellendige lectuur te kleven. We zullen al onze historische werken vanaf nu gelijk behandelen en voor het gemak op hetzelfde witte papier drukken. Eigenlijk deden we dat al, want da’s toch een pak goedkoper.”

Enkele historici zetten wel vraagtekens bij de radicale en mogelijk ondoordachte ingreep en vragen om bezinning. “Je kan toch altijd eerst experimenteren met wat tinten grijs of bruin?”, suggereert historicus Joseph Dovzhenko van de Universiteit Antwerpen. “Of je zou boeken ook op meerdere kleuren papier kunnen laten uitgeven om het representatief te houden. Maar we weten allemaal dat dat gewoon onnozel is en niet gaat gebeuren.”

Hoe de nu ontbrekende gebeurtenissen, periodes, en evoluties ingevuld moeten worden blijft vooralsnog af te wachten, al suggereren sommigen dat het misschien beter is ze gewoon weg te laten. “Onze geschiedenis wordt zo zeker niet eerlijker, maar wel leuker om te lezen”, vindt ook ook de professor. “En met wat geluk komt er ineens ook een pak minder gezever van, want daar draait het tenslotte om.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

4 REACTIES

 1. Berekening.
  De Holodomor in Oekraïne kostte tussen de 2,5 en de 12 miljoen mensenlevens, afhankelijk van welke universiteit u heeft gevolgd.
  De Spaanse griep kostte ongeveer 20 tot 100 miljoen mensenlevens.
  De documentatie is niet altijd even precies.
  Nelson Mandela zei al dat we hetzelfde wapen moeten gebruiken als de blanken, documentatie.
  De Afrikaanse rekenkunde was voorheen mogelijk nog niet zo ver ontwikkeld.
  Congo, 1 tot 15 miljoen mensen berekend naar geboorte en sterfte.

  • Lezen en schrijven kan een nadeel zijn. Ook het schrift, al dan niet heilig. Maar zo is bijna de hele Afrikaanse geschiedenis van voor het kolonialisme, los van de opgraving van skeletten van de eerste mens waarnaar zo terugverlangd wordt onbekend. Het gaat hier niet over een zwarte, lege of ontbrekende bladzijde, of een leeg boek maar de volledige afwezigheid ervan, dus afgezien van het feit dat Adam en Eva zwart waren. En zelfs dat is dubieus. De inhaalrace van de linkse media.

 2. Tekst en beeld.

  Terwijl het schrift in opkomst is, is ook de beeldenstorm weer aan de orde.
  Er bestaan vormen van lezen en schrijven zowel beeldend als meer letterlijk.
  Hierbij wordt de maatschappij zo ingedeeld dat elk (in)beeldend vermogen wegvliedt.
  Administratie. De doden worden steeds beter geteld.

Een reactie achterlaten