zo 23 juni 2024

Betogers in Amsterdam bestrijden racisme door straks allemaal even ziek te worden

BUITENPARKING – Wie zich vandaag in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam op de Dam waagde, zal daar duizenden mensen vreedzaam hebben zien protesteren om de Black Lives Matter-beweging, vooral bekend in de Verenigde Staten, te steunen. En dat doen ze niet zo maar. De betogers willen naar eigen zeggen niet alleen institutioneel onrecht en xenofobe onderdrukking aankaarten, maar ook bewijzen hoe willekeurig en wetenschappelijk ongestoeld racisme is door straks ongeacht hun etniciteit massaal even ziek te worden. We stuurden onze buitenlandse correspondent er naartoe.

“Het leven gaat om meer dan je huidskleur”, vindt yogalerares Joy (24), die nog lekker even knuffelt met een paar mensen die ze nooit eerder heeft gezien om vervolgens enthousiast aan hetzelfde spandoek te trekken. “Uiteindelijk is er zo veel meer dat ons verbindt, zoals bijvoorbeeld onze onafwendbare sterfelijkheid en het extreem vatbaar zijn voor virale infecties waartegen vooralsnog geen vaccin bestaat. We zijn allemaal even kwetsbaar en laten ons niet meer verdelen. Die fascisten zullen wel anders piepen met hun achterhaalde rassentheorieën als zwart, bruin, wit en alles ertussen straks samen op de intensieve zorgen liggen.”

Ook student Evert-Martijn (21) is tevreden met de massale opkomst. “Dit is een krachtig signaal. Ik besef dat ik uiterst geprivilegieerd door het leven ga en wil dan ook dat daar heel voorzichtig en rationeel over gepraat kan worden. Mensen laten zich te veel leiden door hun emoties en kuddegedrag. En daar komt altijd ellende van. Triest.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

5 REACTIES

    • De Amsterdamse variant is als je zo’n kritiek hebt waarom emigreer je dan niet? (Als je tenminste niet zwart bent.) Zo wordt het op school geleerd. Het zijn geen rebellen, het zijn gehoorzame kinderen.

Een reactie achterlaten