zo 23 juni 2024

OESO: ‘Leerkrachten die langer werken hebben minder tijd om over werkdruk te zagen’

ONDERWIJS – In een recentelijk gepubliceerd rapport komt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) eindelijk met een oplossing over de brug voor de duizenden leerkrachten die chronisch over de toenemende werkdruk klagen, namelijk diezelfde werkdruk nog fors omhoogtrekken zodat ze gewoonweg geen tijd meer hebben daarover hun beklag te doen. “Alleen iemand die überhaupt de tijd heeft om over zijn of haar werk te zagen, zal dat doen,” staat in een rapport dat vandaag verscheen.

“Iedereen weet dat onze leerkrachten overwerkt zijn”, geeft men ook bij de OESO. “We gaan hier geen open deur intrappen. Maar terwijl iedereen maar zit te zagen om meer vrije tijd en efficiëntere werkverdeling ligt de oplossing zoals gewoonlijk vlak voor onze neus. Ga eens stevig met de borstel door dat systeem zodat de weinigen die overeind blijven simpelweg niet meer over de fut of de wil beschikken om moeilijk te doen. Een vermoeide werker is een brave werker. Zo doen ze dat in China trouwens ook.”

Lagere schooljuf Mireille vindt zich alvast in de pijnlijke analyse van de OESO: “Het is waar. Als ik nu half geradbraakt thuiskom, vind ik nog net de fut om over mijn stress en werkfrustraties te tweeten. Elke dag een uur of twee erbij en mij hoor je niet meer.”

Concreet wil de OESO zo snel mogelijk aanpassingen zien in het Vlaams onderwijssysteem. “Ontsla de helft en zet de rest voor dubbel zo grote klassen. Da’s win-win. Niet alleen krijg je zo alle vakbondsmilitanten aan het infuus, maar ook voor de leerlingen is het beter. In een klas van vijftig leer je per slot van rekening je plaats in de samenleving kennen. Dat houdt de verwachtingen van de jeugd ook weer mooi in toom. Just another brick in the wall, kindjes. Deal with it.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Misschien moeten ze te rade gaan bij Mr. Cummings, een fan van kunstmatige intelligentie als alternatief voor de staat. Onlangs in het nieuws als het brein achter Brexit. Eerder adviseur bij het ministerie van onderwijs van het Verenigd Koninkrijk.

Een reactie achterlaten