wo 12 juni 2024

Gedaan met ‘u’: Stad Antwerpen schrijft inwoners aan met ‘GAST’

STAD – Na de opmerkelijke beslissing van het Gentse stadsbestuur om haar inwoners met het informelere “jij” in plaats van “u” aan te schrijven in officiële briefwisseling, kon Antwerpen uiteraard niet lang achterblijven. Ook de koekenstad kondigt vandaag aan af te stappen van de oubollige beleefdheidsvorm en adresseert haar bevolking in “louter herkenbare en idiosyncratische volkstaal”. Elke brief, aankondiging en rekening krijgt vanaf vandaag de meer familiaire aanhef “GAST”.

“Het is tijd om de burger een stuk directer te betrekken bij het reilen en zeilen van de stad”, laat de stedelijke communicatiedienst optekenen in een persbericht. “Gent gaf reeds het goede voorbeeld, maar wij gaan meteen voor een stukje meer authenticiteit. De Antwerpenaar is die kunstmatige, formele toon beu en wil het liefst aangesproken worden zoals zijn maten dat doen.”

“Volgens Hendrik Rudolfs, taaladviseur van de VRT, kan die opvallende keuze echter nog voor onenigheid zorgen, zeker als het gaat over identiteit en representatief discours. “Op zich betekent het woord ‘gast’ natuurlijk een soort (tijdelijke) bezoeker en daarmee spreek je de hele allochtone gemeenschap vrij doeltreffend aan, maar de uitdaging ligt misschien eerder bij genderneutraliteit. Voor de gasten wordt dit allicht geen probleem, maar of de grieten dit gaan pikken is een andere vraag. En dan hebben we het nog niet eens over non-binair taalgebruik.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten