do 29 februari 2024

Schilderij Van Gogh toont Deliveroo-koerier toen die nog goed betaald werd

FLAUWE KULTUUR – In een Franse privé-collectie is een tot nog toe onbekend schilderij van niemand minder dan Vincent van Gogh opgedoken waarin een fietskoerier te zien is op weg naar de hongerige kunstenaar in het zuid-Franse Arles. Het bijgevoegde reçuutje, uitgeschreven omstreeks 1888, leert ons dat van Gogh een portie kip met Provençaalse kruiden had besteld en de koerier Matthieu toen toch nog een aardige stuiver aan zijn rit overhield.

“Dit mooie oliewerk op linnen kan ons weer wat meer vertellen over het leven vroeger”, horen we van kunstkenner Theo van Coorenschelven. “Aan het kleurenpalet herkennen we duidelijk de branding kit van Deliveroo eerder dan Takeaway.com, Foodora of UberEats. En ja, van Gogh zat toen op de boerenbuiten, waar je in principe best je eten kon laten leveren. Wel, blijkt dat onze koerier toch vijf Franse franc aan zijn levering overhield, wat je in die tijd heel wat meer opleverde dan die vier euro tegenwoordig. En het was een stuk kalmer op de baan, dus als het bedrijf botweg te gierig was om haar medewerkers te verzekeren, was dat als zelfstandige nog een berekend risico. Tja, tijden veranderen.”

Ook toen Pablo Picasso de herkenbare koeriers al tijdens de gruwelijke Spaanse burgeroorlog vastlegde, genoten ze op zijn minst nog wettelijke arbeidsbescherming en een verzekering tegen lekke banden en landmijnen, bevestigen onze bronnen.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

2 REACTIES

  1. Het teruggevonden Christus-portret Salvator Mundi van Leonardo da Vinci dat door de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman voor $450 miljoen werd verworven wordt ook niet meer uitgeleend aan het Louvre nu de curators het schilderij niet als helemaal authentiek zien en het als ‘werkplaats’ willen tentoonstellen waarmee de waarde teruggebracht zou worden tot rond de 1.5 miljoen.

  2. Ik denk hierbij ook weer aan de bekende kunstenaar Étienne Terrus. De pelgrims naar zijn geboorteplaats in de Pyreneeën zullen met het museum aan hem gewijd wel verguld zijn met de onthulling dat getuige onder andere de foto’s uit zijn tijd de halve collectie later tot stand kwam via channeling.

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: