zo 23 juni 2024

Wetenschappers proberen atoom communautair te splitsen

WETENSCHAP – Een team van vooraanstaande Vlaamse fysici werkt al een tijdje aan technieken om atoomkernen “langs louter communautaire lijnen” te splijten, bevestigen bronnen binnen de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven. Zo zou men bij een eventuele splitsing van het land alle beschikbare massa ook op het sub-moleculaire niveau ordelijk en billijk kunnen opdelen. In dezelfde adem wordt benadrukt dat het om een pure hypothetische vraag gaat en er geen concrete plannen zijn dat ook effectief te doen.

“Het gaat hier hoogstens om een simulatie”, bevestigt professor Cyriel Degrelle, al turend door een elektronenmicroscoop. “Atomen zijn meestal stabiele entiteiten en die laat je dan ook beter met rust. Maar bij kunstmatig samengestelde en inherent wankele isotopen zie je toch vaak een natuurlijk verval optreden. Dan is het evenwicht tussen alle bestanddelen zoek en riskeer je plots veel opgekropte energie te zien losbarsten. Misschien kunnen we dat een beetje begeleiden en onze kernmassa geleidelijk aan opdelen alvorens volledig in twee te splitsen.”

Onderzoek moet nog uitwijzen in hoeverre complexe en onstabiele kernmassa op een institutioneel verantwoorde manier kan gesplit worden.

Critici lijken hun bedenkingen alvast niet onder stoelen of banken te zullen steken. “Dit soort microscopisch puzzelwerk is gewoon niet realistisch en puur tijdverlies”, klinkt het bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Wetenschappen in Brussel. “Kernsplijting blijft een gevaarlijk en onvoorspelbaar proces. Kan dat allemaal wel rustig en geordend verlopen? En dan is het nog maar de vraag of de overgebleven, kleinere kernen überhaupt nog iets voorstellen en op termijn niet gewoon door andere elementen worden opgeslokt. Laat alles maar braaf zoals het is.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten