wo 12 juni 2024

N-VA krijgt Oscar voor briljant vertolkte rol als oppositiepartij

FLAUWE KULTUUR – De 91ste editie van de Oscars zit er alweer op en daar zaten toch een paar verrassende winnaars bij. Niet het minst een politieke partij van eigen bodem: de N-VA. Zo kwam de Academy of Motion Picture Arts and Sciences voor het eerst op de proppen met een categorie “verrassende en creatief goed uitgespeelde plottwist”, waarbij niemand minder dan de partij van voorzitter Bart De Wever duidelijk met de eer ging lopen. De partijtop vloog in het geheim naar Los Angeles en zit ondertussen braaf weer op het vliegtuig richting Zaventem.

“Toegegeven, wat bij jullie in België gebeurt haalt hier zelden het nieuws”, grapte comédienne Tina Fey tijdens de onverwachte uitreiking. “Maar om als grootste politieke partij jarenlang de hele agenda van een regering te bepalen om er dan last minute uit te springen en in de aanloop naar cruciale verkiezingen gewoon lekker oppositie te gaan voeren is een sublieme vertoning. En ze zetten migranten nog véél agressiever op de agenda dan welk productiehuis hier in Hollywood. Daar kunnen ze zelfs bij Netflix nog een ferme punt aan zuigen.”

Zelfs steractrice Glenn Close, voor een zevende keer zonder succes genomineerd, bleek sterk onder de indruk van het Vlaamse staaltje creatieve realpolitik: ‘De grootste acteurs zijn niets zonder hun script. En hoe die partij zelfs in volle klimaatstrijd briljant op de volkswoede blijft inspelen tegenover het establishment, waar ze zelf gewoon bij horen? Briljant. Ik bedoel, eco-realisme? Waar halen ze het?!’

Politiek commentator Carl Devos kijkt naar eigen zeggen niet op van de internationale erkenning: “We zien dat politiek en entertainment dichter naar elkaar toe groeien. Dat is op zich een brede trend. En door ook de politiek rechtstreeks te betrekken, kunnen de Oscars maatschappelijk relevant blijven. En ja, voor De Wever is dit weer een grote opsteker, natuurlijk. Je zou verwachten dat oppositiepartijen als Groen, sp.a en Vlaams Belang haast gemaakt zijn om hulpeloos aan de zijlijn te staan schreeuwen, maar het is net hoe de N-VA die rol zeer sluw combineert met een duidelijke machtspositie. Dat is aan de touwtjes trekken niveau Kevin Spacey, mogelijks zelfs Al Pacino. Meesterlijk.”

In de categorie “Meest succesvolle Photoshop-montage” werd onze eigen grafisch ontwerper gediskwalificeerd voor het schaamteloze gebruik van Microsoft Paint. Hij werd op staande voet ontslagen en mag terug iPhones gaan bijeenvijzen in een Chinese sweatshop.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten