za 15 juni 2024

AfricaMuseum haalt racistische beelden weg en staat plots leeg

BINNENPARKING – Het recent heropende AfricaMuseum in Tervuren heeft hoog bezoek gekregen. Een VN-werkgroep nam een kijkje in de cultuurhistorische tempel die de Belgen over hun koloniale verleden moet onderrichten. De bezoekers waren echter niet onder de indruk en eisten dat de directie “elk artefact of afbeelding van racistische aard” zou verwijderen. “Een hele klus”, klinkt het bij het personeel, dat na de verhuis ietwat verweesd en ongemakkelijk in een volstrekt leeg gebouw weer aan het werk moest.

“Onze collectie zuiveren van zowat elke mogelijke xenofobe, imperialistische inslag was makkelijker gezegd dan gedaan”, zucht de duidelijk vermoeide materiaalmeester. “Maar als de Verenigde Naties dat zo willen, kan je hen best niet dwarsliggen. Voor je het weet krijg je een brief in de bus waarin staat hoe boos ze wel niet zijn. En daar wordt echt niemand beter van.”

Volgens de VN-waarnemers draagt het museum de verantwoordelijkheid om de gevaren van racisme en onderdrukking actief te blijven illustreren door alle concrete voorbeelden ervan vakkundig uit het zicht van bezoekers te houden.

Verder laat dezelfde delegatie weten dat ze ook het klimaatbeleid onder de loep heeft genomen. Zo wordt geëist dat alle Belgische bomen preventief worden uitgetrokken “voordat mensen met hun eigen ogen moeten aanzien hoe het milieu naar de kloten gaat”.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten