do 18 april 2024

Eén op vijf Belgen droomt van een financieel stabiele dood

BRAVE BURGERS – De Belg wordt steeds minder bang voor de dood, blijkt uit verregaand onderzoek. Sterker nog, een slordige twintig procent geeft aan luidop te dromen van een langdurige, stabiele periode zonder financiële kopzorgen eens ze in het graf liggen, een luxe waar een vergelijkbaar deel van de bevolking tijdens hun leven amper van kan genieten. Mogelijk geen toeval, menen de onderzoekers.

“Met Allerheiligen en Allerzielen hangt de dood altijd een beetje in de lucht”, vertelt Dr. Kim Lattenboodems van het werkgroep Lugubere Studies, verbonden aan het departement Asociologie van de Universiteit Antwerpen. “Een uitstekend moment om eens te peilen naar onze mentaliteit jegens de sterfelijkheid. Wat meteen opvalt is dat een groeiend aandeel duidelijk geen angst meer vertoont voor het einde van hun leven. Een vijfde, bij benadering. Toeval wil dat dat ongeveer hetzelfde aandeel beslaat dat aangeeft het financieel vrij tot zeer moeilijk te hebben. Misschien zit daar wel een patroon achter. Misschien ook niet.”

Het blijft zoeken naar een sluitende correlatie tussen armoede en een grotere aanvaarding van de dood.

Ria (54), alleenstaande uit Merksem en één van de bevraagden, staat ons te woord in haar bouwvallige flat. “Ik had altijd zo’n schrik om te sterven. Het grote niets. Het zwarte gat. Maar als ik eens deftig rondkijk, zou ik begot niet meer weten waarom. De muren lekken, de wind waait binnen. En dat trekt mijnen bruine ook maar nipt. Hoe erg kan het zijn om gewoon tussen vier planken te liggen en niet elke vijf botten een deurwaarder over de vloer te krijgen?”

Ook voor Willy (72) uit de Luchtbal mag het einde zich gerust beginnen aankondigen. “Deze regering heeft mij een grote cadeau gedaan. Die resem besparingen, een agressief sociaal en economisch beleid, een pensioen om van te janken. Dan is mijn kaars eindelijk uitblazen toch het minst van mijn zorgen. Ben ik ineens van die ellendige energiefacturen verlost.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten