vr 19 april 2024

Nieuwkomers leren vereenvoudigd Nederlands met tweets Theo Francken

BINNENPARKING – Voor velen is het school- of academiejaar weer volop van start gegaan. Dat geldt ook voor de duizenden buitenlandse studenten die een traject NT2 of ‘Nederlands voor anderstaligen’ volgen. Op zich geen makkelijke opdracht voor een divers publiek, weten de talloze docenten. Toch lijkt men bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs Antwerpen duidelijk meer vooruitgang te boeken. Daar leren nieuwkomers sinds kort “simpele” en “informele zinsstructuren” door elke dag samen een tweet van staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) door te nemen.

“Het is ongelooflijk”, getuigt lector Annelien Salvo, die al drie jaar kleine groepen begeleidt op de campus in Hoboken. “We waren toevallig aan het praten over de actualiteit toen Issam, nota bene één van mijn zwakkere Syrische studenten, aangaf dat hij plots zijn eigen situatie en inburgeringsplicht veel beter begreep sinds hij Mr. Francken op Twitter begon te volgen. En inderdaad, het taalgebruik van de staatssecretaris is verfrissend vereenvoudigd en behapbaar voor een matig geletterd publiek, en dat is precies het soort authentiek taalmateriaal waar je in een beginnersklas mee vooruit kan!”

‘Werken met dynamisch, real-life taalmateriaal is sowieso interessanter als je Nederlands leert’, gelooft men bij het CVO. ‘En dan zijn de emotionele grillen en scheldtirades van een verwoed twitteraar natuurlijk perfect.’

Ook de studenten zelf zijn laaiend over het nieuwe materiaal. “Ik vind leuk dat Theo korte zintjes [sic] en veel smileys gebruik [sic]”, vertelt Svetlana (26) uit Wit-Rusland. “Davoor [sic] wij alleen met de saaie boeken werken. Niet heel tof. Ik vind grappig hij lachen met andere mensen en zelfs wanneer hij wordt boos is makkelijk te begrijpen. Hij denk [sic] tenminste ook aan ons en maak [sic] simpel als hij over grote problemen praat.”

De staatssecretaris reageerde voorlopig nog niet zelf op zijn groeiende populariteit bij anderstaligen, al verwacht de redactie niet dat dat lang zal duren.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten