ma 27 mei 2024

#MeToo: Kunstenaar wordt zoveelste slachtoffer van grensoverschrijdende beschuldigingen

STAD – Het is ijzig stil bij theatergezelschap vzw Troubleyn in Antwerpen, waar dramaturg en excentriek kunstenaar Jan Fabre naar eigen zeggen het slachtoffer lijkt te worden van “grensoverschrijdende beschuldigingen” in een open brief geschreven door ex-werknemers. De 59-jarige flamboyante Fabre pikt het niet na “jaren toegewijde psychologische oorlogsvoering en professioneel uitgekiemde exploitatie” het zoveelste slachtoffer te worden van zijn eigen wandaden.

“Het is niet omdat ik in heel mijn loopbaan elk greintje media-aandacht systematisch naar mij toe heb getrokken, dat dit plots publiekelijk in mijn gezicht hoeft te vliegen. Ik kan u trouwens verzekeren dat ik mijn baan en het welzijn van mijn performers uitermate ernstig neem. Jonge, kwetsbare geesten emotioneel kraken doe je met zorg, geduld en respect. Dit zijn gevaarlijke tijden voor oncontroleerbaar agressieve ego’s als het mijne en ik eis daarin onvoorwaardelijk afgeschermd te worden. Straks wordt de hele kunstenwereld volstrekt onleefbaar voor inherent autoritaire, geprivilegieerde babyboomers als mezelf, en waar staan we dan?”

Valt een zoveelste grote naam binnen de show business ten prooi aan de meedogenloze #MeToo-beweging?

Ook het gezelschap waar Fabre werkzaam was komt spreekwoordelijk uit de lucht gevallen. “Wisten wij veel dat een labiele narcist als Jan problematisch gedrag zou vertonen tegenover zijn machteloze danseressen die meedogenloos tegen elkaar uitgespeeld worden voor een beetje hoop op een carrière in de al even wrede theaterwereld?”, staat inmiddels in een perscommuniqué van het bestuur te lezen. “Om van een gevestigde, haast onaantastbare kunstenaar wiens vergulde evenbeeld in de Antwerpse kathedraal pronkt te verwachten dat hij de grillen van zijn mateloos gevoede zelfbeeld onverantwoord zou loslaten op zijn virtueel onbeschermde spelers is echt wel een brug te ver. In tegenstelling tot Jans eigen scenario’s moet het hier wel een beetje geloofwaardig blijven.”

Of er überhaupt iets klopt van de beschuldigingen aan Fabres adres, moet uiteraard nog blijken, en daarin wil de redactie zich dan ook absoluut niet uitspreken.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten