do 18 april 2024

Privacy-expert: ‘Misschien is het beter dat we elkaar vanaf nu gewoon negeren’

BINNEN- EN BUITENPARKING – Vrijdag is het dan eindelijk zo ver. De langverwachte Europese privacywet of GDPR treedt officieel in werking en moet burgers meer juridische slagkracht bieden om hun persoonlijke data te beschermen. “Dat zal ongetwijfeld voor heel wat verwarring en onzekerheid zorgen,” zegt privacy-expert bij de Europese Commissie Erik Van Ballaer. “De beste strategie is dan mogelijk ook om alles en iedereen rondom u steevast te negeren, familie en vrienden inbegrepen. Dan bent u sowieso in uw recht.”

Ook staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer (Open VLD), blijft internetgebruikers voor de gevaren van het internet waarschuwen: ‘Als u het gevoel krijgt dat gevoelige informatie mogelijk gestolen wordt, kan u beter snel en krachtdadig handelen, zoals bijvoorbeeld uw laptop door het raam gooien of uw webcam te lijf gaan met een vork.’

Op zich verandert er volgens deskundigen niet zo veel ten opzichte van de Belgische privacywet van 1992, al kan er vanaf vrijdag met fikse boetes gezwaaid worden bij het misbruik van individuele gegevens. “Dat betekent dat bedrijven niet langer uw informatie onvoorwaardelijk mogen bijhouden,” klinkt het bij de Commissie.

“Maar als we die lijn doortrekken, wordt het eenvoudigweg aanspreken van iemand op straat of een spontane babbel op café even problematisch. Iemand die u een geadresseerde brief stuurt of ongevraagd telefoneert, schendt uw privacy even makkelijk. Daarom raden wij burgers aan elkaar in geval van twijfel gewoon met rust te laten. Verwijder desnoods al uw Facebookvrienden en post alleen nog dingen die u met zichzelf wil delen. Trek nog snel een broodzak over uw kop voor u ‘s ochtends de deur uit gaat en probleem opgelost.”

Voor toegewijde introverten als Jessica (23) komt het advies als geroepen. ‘Ik doe al jaren alsof ik alleen op de wereld ben. Geen probleem, hoor.’

Ook de redactie ziet hoegenaamd geen graten in de nieuwe wetgeving en bejubelt de oprechte inzet van de regering om uw en onze individuele privacy ten volle te respecteren. De eerstvolgende politieagent die we tegenkomen krijgt dan ook een dikke duim ter hoogte van haar/zijn blitse bodycam.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

2 REACTIES

  1. Ik hoorde eens van een Frans gezegde ‘les yeux sont privés’ (je mag iemand niet al te diep in de ogen kijken), dit versus de Nederlandse wijsheid van ‘iemand in de ogen kunnen kijken’ als teken van vertrouwen. Ik ken in de context van Black Mirror (een televisieserie; de naam is gebaseerd op een iPhone die uitstaat waarbij de techniek een zwarte spiegel wordt) op een rustieke plek aan zee een gebouw van glas. De begane grond was geheel van zwart glas. Waarbij vermoedelijk zij jou wel kunnen zien maar jij hen niet. Bovendien ketst het af als spiegel, dat op zich is al controle. Het gaat erom wie er kijkt. Degene die het huis liet bouwen overleed voor het klaar was. Het werd een soort mausoleum. Ik vertelde u al van de vogel in de kooi, organisch versus mechanisch, waarbij het mechanische symbool staat voor controle. Wie een kuil graaft …

Een reactie achterlaten