za 15 juni 2024

Politie stelt camerawet voor: ‘Met wat geluk maken we u nog beroemd!’

BINNENPARKING – Na de uitleg van minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op Radio 1 start nu ook de federale politie met een bewustzijnscampagne omtrent de nieuwe camerawet die vanaf 1 mei in werking treedt. Zo zullen onder andere de ordediensten veel meer vrij spel krijgen de burger in beeld te brengen, zij het via bodycamera’s of zoevende drones. Toch wil men bij de politie vooral de verwachtingen temperen. “Voor alle duidelijkheid, dit wil niet zeggen dat u voortdurend gefilmd wordt en dat we met die beelden ook effectief wat leuks gaan doen,” klinkt het ontnuchterend. “Maar met wat geluk, wie weet?”

‘Dat is nu al jaren dat ik regelmatig een tankstation of nachtwinkel in de prak sla,’ vertelt gefrustreerd vandaal Youri. ‘Maar met die voorbijgestreefde privacywetten van de vorige eeuw blijf je ook gewoon in de anonimiteit steken.’

“Uiteraard begrijpen we hoe opwindend het allemaal klinkt,” vertelt politie-woordvoerder Rupert Cop aan de redactie. “Iedereen die overal waar hij komt constant een camera op zich heeft gericht. Zo voelen ordinaire openbare plaatsen als treinstationswinkelcentra of de occasionele sauna toch een beetje als een filmset. Als de mensen dan zelfs niet meer weten precies waar de lens hangt, wordt het helemaal spannend. Toch zouden we niet willen dat de brave burger meteen capsones gaat krijgen en verwacht zijn smoel binnen de kortste keren op gigantische reclameborden te zien prijken. Laat ons dus maar gewoon ons werk doen en dan zien we wel. Maar vergeet vooral niet: wie niets te verbergen heeft, is zelden interessant.”

(hoofdafbeelding: Henk Deleu / Hln.be)

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Tenslotte zou ik willen zeggen dat de mens momenteel zo verslaafd is door mechanisatie dat de meerderheid, bewust of onbewust, robots zijn geworden. Het is noodzakelijk hen te bevrijden van deze ramp, die dreigt vele subtiele vermogens van de mens te verwoesten door zijn spiritualiteit af te stompen. Eerlijke en grote wetenschappers verklaren openlijk dat veel van hun ontdekkingen momenteel nog niet onthuld kunnen worden. Ze lopen zo ver op de doorsnee mensheid vooruit dat de toepassing van deze ontdekkingen in het leven meer schade dan voordeel zou brengen.

    Helena Roerich

Een reactie achterlaten