di 23 april 2024

Regering geeft nucleaire beschermpakken weg ‘uit pure voorzorg’

BINNENPARKING – Vanaf volgende week kan iedere Belgische inwoner een gratis harnas tegen radioactieve straling bekomen bij zijn of haar plaatselijke apotheker. Dat maakt de federale regering bekend. Aangezien iedereen die in een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale woont automatisch in een risicozone vertoeft, komt dat neer op de ganse Belgische bevolking, met uitzondering van een dorpje in Henegouwen. Volgens federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) gaat het puur en louter om een “onschuldige voorzorgsmaatregel” en is er “absoluut geen reden tot bezorgdheid of het stellen van moeilijke vragen.”

‘Wie zijn wij om de burger zijn vals gevoel van veiligheid te ontzeggen?’ vraagt de minister luidop. ‘Daar dienen wij als politieke klasse toch voor?’

“De bedoeling is heel eenvoudig om de mensen bewust te maken van de risico’s van radioactieve straling,” aldus de minister. “Daar hebben wij als regering natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid. Bon, niet dat we meteen en zomaar ondoordacht tot onnodig radicale stappen moeten overgaan als, par example, het gradueel en consequent afbouwen van onze kernenergieproductie. Dat is echt voor niets nodig. De reactoren van Doel stellen het prima en rond Tihange woont toch geen kat. Bekijk dit eerder als een symbolische maatregel.”

Verder kondigt de regering aan “voor onbepaalde tijd” naar Zwitserland te verhuizen en raadt ze mensen af “onnodig en intensief adem te halen, lokale groenten te eten of überhaupt buiten te komen.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Vooral in deze tijd van de onzichtbare scheurtjes in de EU, niet alleen aan de grens met Rusland om de Krim maar aan de grens met Nederland om Zeeuws-Vlaanderen, zijn kernwapens essentieel om de veiligheid van België te waarborgen.
    Opmerkelijk dat geen enkele verzekeringsmaatschappij verzekert tegen kernongevallen, het risico is te groot. Door speciale wetgeving staat de staat borg voor het risico. Als kerncentrales zelf dat risico zouden moeten nemen, waren er geen kerncentrales. De facto wordt kernenergie bekostigd via de belasting, daarom ‘kost het niets’.

Een reactie achterlaten