za 15 juni 2024

Zwarte Piet in therapie: ‘Weet gewoon niet meer wat mensen van me willen’

FLAUWE KULTUUR – Het gaat niet goed met Zwarte Piet, de trouwe handlanger van kindervriend Sinterklaas. Ook dit jaar woedt de discussie rond zijn rol in het kinderfeest en dat begint duidelijk zijn tol te eisen. De anders zo vrolijke schoorsteenknecht bevestigt liever zelf de geruchten. “Ik weet gewoon niet meer wat jullie nog van me willen en heb me vrijwillig laten opnemen voor een verregaande therapeutische behandeling.”

‘Ik wil geen reden tot conflict meer zijn,’ zucht een gefrustreerde Piet. ‘Als mensen zo om mij blijven vechten, kap ik er beter mee.’

Naar eigen zeggen is het niet de groeiende controverse omtrent de figuur die hem zo parten speelt, maar eerder de aanslepende impasse waarin het debat verzeild is geraakt. “Weet je, sommige mensen vinden mij ongepast en een voorbijgestreefd symbool van koloniale onderdrukking en stereotiepe beeldvorming. Oke, dat snap ik ondertussen wel. Maar dan zit de andere helft juist nog harder te schreeuwen dat ik erbij hoor en word ik langs alle kanten opgetrommeld om de zogenaamde traditie te beschermen. Ik kan die mensen toch ook niet zo maar teleurstellen? Ik kan onmogelijk iedereen tevreden houden. Dit houdt een mens toch niet vol?”

 

‘Er staat een hele nieuwe garde klaar om mijn rol over te nemen en als ik enigszins kan helpen om die transitie vlot te laten verlopen, doe ik dat graag.’

Volgens een woordvoerder van Sinterklaas zal Piet waar wenselijk “zijn gewoonlijke plichten blijven uitvoeren”, maar wordt op lange termijn uitgekeken naar alternatieve werkkrachten, zoals Roetpiet of Kleurenpiet. “Het doet wel pijn plaats moeten maken,” geeft de knecht grif toe. “Maar om eerlijk te zijn, voel ik me al jaren overwerkt. Ik zal de nieuwe Pieten zeker bijstaan in hun taken en plichten, en op termijn uitkijken naar een nieuwe loopbaan. Als alles goed verloopt start ik in januari nog een bijscholingscursus. Dan zien we wel verder.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Het volk wordt opgevoed met de dubbele ‘carrot and stick’ (wortel en stok, Sint en Piet) moraal van beloning en straf – zoals bij een paard dat je zoetigheid geeft en slaat met een zweep om hem afhankelijk te maken.
    Zo wordt immers de dubbele binding gecreëerd die in de psychologie als basis geldt voor de inmiddels vele vormen van schizofrenie. De preoccupatie met racisme die zozeer het leven van het kind verder bepaalt wordt onderbouwd door commerciële doelen.
    Wonderlijk genoeg wordt nog steeds weinig aandacht besteed aan het seksistische element hierin. Want hier draait indirect het hele zwartepietendebat om alsmede het racisme met zijn aanzuigende werking op 1,2 miljard immigranten. We moeten geloven dat zowel Sint als Piet man zijn. Ten minste Zwarte Piet is echter meestal een vrouw.

Een reactie achterlaten