do 18 april 2024

Leerlingen mogen ook in eigen taal gerust hun bek houden, vinden onderwijzers

BINNENPARKING – Na de rel rond het al dan niet aanmoedigen van anderstalige leerlingen om hun moedertaal op school te gebruiken, lanceerde het gemeenschapsonderwijs een bevraging onder haar leerkrachtenkorps. Daarbij werd bij honderden onderwijzers naar hun professionele mening en eigen ervaring gepolst. Het resultaat blijkt overweldigend. Volgens honderd procent van het lesgevend personeel moeten leerlingen het volste recht genieten om ook in de moedertaal hun mond te houden tijdens de les.

Leerlingen genieten veel hogere slaagkansen als ze ook in hun moedertaal leren zwijgen en bij de les blijven, bevestigen onderwijsexperts.

“Ik ben blij dat ze het ons eindelijk eens vragen,” zegt juf Brenda Matthys (27) uit Schoten. “Vijf van mijn twintig leerlingen hebben inderdaad een andere linguïstische achtergrond en die achterstand werk je niet zomaar weg. Uiteraard moeten zij zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie krijgen, maar dat kan alleen als ze eerst de kans krijgen om ook in hun eigen, vertrouwde taal gewoon hun smoel te houden en op te letten.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan tevreden te zijn met het initiatief van het GO!, zolang ze er zelf maar geen duidelijke positie over hoeft in te nemen.

Ook voor meester Stef Block (34) uit Zwijndrecht is de zaak glashelder. “Politici moeten stoppen met xenofobie uit te buiten, en zeker ten koste van kinderen. De diversiteit die zij met zich meebrengen is een opsteker voor iedereen. Telkens ik door de refter patrouilleer, kan ik echt genieten van alle talen en dialecten waarin braaf gezwegen en gegeten wordt. Turks, Bulgaars, Arabisch, … Het is net die pluralistische stilte die onze scholen zo uniek maakt.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten