zo 23 juni 2024

Politie blij met nultolerantie: ‘Op mensen hun smoel slaan laat je best aan professionals over’

BINNENPARKING – Met de nieuwe richtlijnen die Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) van plan is naar de parketten te sturen, lijkt de kogel stilaan door de kerk. Niet langer zal enige vorm van fysieke of verbale geweldpleging tegen de ordediensten getolereerd worden, zelfs al ontbreekt daarbij onweerlegbaar bewijsmateriaal. “Dit is een stap vooruit,” liet een woordvoerder van de federale politie eerder optekenen. “We begrijpen dat de burger zich ook wel eens wil laten gaan en hun frustraties op een ander wil kunnen uitwerken, maar daar zijn onze mensen gewoon zo veel beter in. Dit is pure logica.”

“Wat we onder andere in Catalonië zagen was hoopgevend,” klinkt het bij de politie. “Betogers vergemakkelijkten hun eigen repressie door er gewoon kalm bij te gaan zitten. Daar kunnen we hier nog best wat van opsteken.”

Toch lijken enkele kritische stemmen bezorgd dat de verlaagde bewijsdruk wel eens tot misbruik zou kunnen leiden en dat slachtoffers van ongeoorloofd politiegeweld niet voldoende verzetsmiddelen worden aangeboden. “Larie,” reageert men bij politievakbond VSOA. “Onze agenten reageren uitsluitend als ze zich bedreigd voelen. Blijf zo veel mogelijk uit hun territorium, benader hen rustig met zichtbaar lege handen, praat kalm en langzaam, en in het onwaarschijnlijke geval van agressief gedrag gaat u best stil op de grond liggen tot ze de interesse verliezen of een nieuw doelwit vinden. Probeer zeker geen weerstand te bieden of over mensenrechten te beginnen. Dat verwart hen alleen maar en daar wordt niemand beter van.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. De opvoeding van nu verbiedt het kinderen te slaan.
    Ik ben nog opgegroeid met Sinterklaas, niet dat halfzachte gedoe van nu.
    Het is altijd weer fantastisch om de gummiknuppel op je rug te voelen kletsen.
    Hoe word je anders volwassen?

Een reactie achterlaten