do 23 mei 2024

Wetenschappers bezorgd: ‘Zon stevent recht op burn-out af’

WETENSCHAP – De toekomst van onze zon ziet er somber uit. Daar schijnen de meeste sterrenkundigen het alleszins over eens te zijn. Na jarenlange observatie en herhaaldelijke simulaties lijkt onze vertrouwde ster op koers naar een haast onvermijdelijke burn-out, concluderen zowel NASA als the Royal Astronomical Society in onafhankelijke studies. Ook bij de Koninklijke Sterrenwacht in Brussel trekt men ondertussen aan de alarmbel. “Dit loopt nog fout af,” klinkt het daar.

“Terwijl we maar druk bezig zijn met naar exoplaneten en andere interstellaire rommel te zoeken, zouden we ons beter wat bekommeren om het langetermijnwelzijn van onze eigen zon,” klaagt een medewerker van NASA anoniem.

“Wij zeggen dit al jaren,” vertelt astronome Miranda Swaenen (53), verbonden aan het observatorium van Ukkel. “Ik denk niet dat mensen beseffen precies hoeveel energie de zon dagelijks spendeert. Genoeg om elke dag triljoenen gloeilampen te doen branden. Dat is een absurd en onhaalbaar werkritme op lange termijn. En dat constant, zonder enige respijt. Zeg nu eerlijk, wie houdt dat vol?”

We genieten niet alleen van het licht en de warmte van de zon, maar gebruiken haar schijnbaar onuitputtelijke energie ook meer en meer als elektriciteit. Dat kan natuurlijk niet blijven duren, wijzen wetenschappers met de vinger.

Geschat wordt dat de zon aan het huidige tempo nog een vijftal miljard jaar energie zal blijven verbruiken, om eerst gigantisch uit te breiden en uiteindelijk tot een witte dwerg te krimpen. “Dat lijkt misschien veel, maar we weten intussen al een eeuw dat ook tijd relatief is,” waarschuwde ook gerenommeerd wetenschapper Stephen Hawking (75) in een recente lezing. “Men zegt wel vaak dat de zon voor niets op komt, maar het gevaar bestaat er net in dat we het harde werk van dit toegewijde hemellichaam als vanzelfsprekend gaan zien. Dus de volgende keer dat u en ik ons naar buiten begeven en van haar stralen genieten, laat ons op zijn minst een beetje dankbaarheid tonen.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten