ma 27 mei 2024

Vlaamse kleuters nauwelijks voorbereid op arbeidsmarkt, waarschuwt Voka

BINNENPARKING – Moeten we ons beginnen zorgen maken over de professionele inzetbaarheid van onze jongste hummels? Volgens een studie uitgevoerd door ondernemersorganisatie Voka blijkt dat stilaan een terechte bekommernis. Van de bijna 300.000 kleuters (3 tot 6 jaar) momenteel actief in het Vlaamse onderwijssysteem lijkt de overgrote meerderheid “amper tot langs geen kanten” klaar voor een job, luidt de onverbiddelijke conclusie. “Dat is een groot probleem,” geeft nu ook federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) toe.

Ondernemers maken zich zorgen over de professionele troeven die onze kleuters hen te bieden hebben.

“Wat we zien is dat de doorsnee-kleuter echt totaal geen notie heeft van wat werkgevers van hem of haar verwachten,” waarschuwt marktanalist Mark Van De Zuydtpool. “Ik denk dat we dan toch voornamelijk naar het onderwijs moeten durven kijken. Stap vandaag welke kleuterklas dan ook binnen en je zal gelijkaardige taferelen zien. Kinderen die spelletjes spelen, liedjes zingen, knutselwerkjes maken. Goed ja, dat ziet er allemaal wel leuk uit, maar of die broekventjes straks fatsoenlijk met hun buitenlandse vriendjes kunnen concurreren durf ik betwijfelen. In China steken ze op hun vijfde al een iPhone in elkaar. Ik zeg het maar.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Dat er in de 21e eeuw nog steeds onderwijs bestaat als publieke voorziening is een schande. Een van de misstanden van onze tijd. Zeker moet de school beter aansluiten op de moderne arbeidsmarkt. Jawel. De kleuter dient voor zijn eigen opleiding te betalen, de trend van de tijd moet aangevoeld worden en het taboe van kinderarbeid doorbroken met een praktijkgerichte opleiding. De tijd dat de student zomaar doorstudeert op kosten van de belastingbetaler past niet meer in een liberaal Europa. Tijdens zijn studie dient de kleuter al zelf geld te verdienen en zo geïntegreerd worden in het arbeidsproces om zijn carrièremogelijkheden optimaal te benutten. In het ondernemerschap ligt de toekomst.

Een reactie achterlaten