ma 27 mei 2024

VN-Veiligheidsraad wil resolutie tegen selfie sticks

BUITENPARKING – Het ziet ernaar uit dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich eindelijk zal buigen over het storende en vaak niet ongevaarlijke gebruik van selfie sticks over de hele wereld. Daar lijken de vijf permanente leden (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, red.) het na opvallend vlotte onderhandelingen over eens te zijn. Ook geen van de tien tijdelijke leden lijkt zich daartegen te willen verzetten. Verwacht wordt dat nog voor het einde van de zomer een formeel en bindend besluit op papier zal staan dat meteen ook van toepassing is op alle 193 lidstaten van de VN.

De leden van de VN-Veiligheidsraad waren er bijzonder snel uit om het gebruik van de selfie stick krachtdadig te veroordelen.

Volgens hooglerares internationaal recht Fientje Hol valt het op hoe snel de betrokken partijen een akkoord konden sluiten over de hele kwestie. “We leven natuurlijk in bange tijden en dan probeert men toch wat sneller tot actie over te gaan, maar hier is eigenlijk amper over gediscussieerd. Blijkbaar zijn alle wereldmachten dat hatelijke kutding zo beu dat ze eindelijk een gemeenschappelijke vijand hebben gevonden die hen dichter naar elkaar heeft gebracht. Best historisch.”

En toch heeft een formele stap tegen het irritante accessoire volgens sommigen best op zich laten wachten. “Veiligheidsexperten schreeuwen al jaren om actie,” protesteert Timo Badzslet van Artsen Zonder Grenzen. “Hoeveel ergernis en frustratie moet er nog volgen doordat miljoenen toeristen wereldwijd per se gatlelijke foto’s van zichzelf naast de fucking Eiffeltoren willen trekken? Alsof ze die daarna überhaupt nog gaan bekijken. Een regelrechte schande en een gevaar voor iedereen!”

Een studie aan de Amerikaanse universiteit Yale waarschuwt dat misbruik van de selfie stick sinds zijn introductie in 2014 razendsnel absurde proporties heeft aangenomen.

Hoe de internationale gemeenschap na een potentiele resolutie plant verder te gaan, moet nog blijken, al wordt er duidelijk harde taal gesproken. “Wij willen dit kwaad voor eens en altijd de wereld uit,” zegt ook secretaris-generaal António Guterres. “Mensen moeten weer zorgeloos de wereld kunnen rondreizen in de wetenschap dat hen niet elke vijf tellen een iPhone of Samsung Galaxy tegen de oren vliegt. We hopen dan ook dat alle overheden ter wereld zonder aarzelen durven optreden tegen dergelijk asociaal gedrag.”

Ook federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is blij met de nakende resolutie. “Mijn vrouw en ik vertrekken eerdaags naar Griekenland en de eerste die ik met zo’n verdomde egostok zie paraderen, zal het geweten hebben.”
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten