do 18 april 2024

Koning Filip kapt ermee: “Leuke job, maar ik mis doorgroeimogelijkheden”

BINNENPARKING – Koning Filip verraste eerder vandaag vriend en vijand door zijn jaarlijkse 21 juli-speech af te ronden met een formele afkondiging van zijn ontslag als vorst der Belgen. Na de gewoonlijke aansporingen tot solidariteit, wilskracht en naastenliefde, leek de koning een ongeplande pauze te nemen, zuchtte hij diep, en verklaarde hij live aan zijn onderdanen dat hij “het eerlijk gezegd stilaan wel gezien heeft” als staatshoofd van ons bescheiden koninkrijk.

“Waarde landgenoten, ik moet het zeggen zoals het is,” biechtte de 57-jarige vorst op. “Toen ik deze job van mijn vader overnam, leek het alsof ik eindelijk kon beginnen aan waar ik mijn hele leven naar had toegewerkt. Begrijp me dan ook niet verkeerd als ik zeg dat het eigenlijk niet is wat ik verwacht had. Pas op, ik heb de positie van uw suzerein met overtuiging uitgeoefend, maar misschien had ik het toch eerder als een opstapje naar een meer dynamische, relevante job gezien en dan moet ik toch tot mijn spijt constateren dat ik wellicht iets te vroeg gepiekt heb en binnen deze branche ruim voor mijn pensioengerechtigde leeftijd aan mijn plafond zit. Franchement, ik zie geen doorgroeimogelijkheden meer als zijnde uw koning. Sorry.”

Insiders binnen het paleis bevestigen anoniem dat men zich “reeds geruime tijd” zorgen maakt over de mentale gezondheid en weerbaarheid van de koning.

Hoewel het nieuws inslaat als een bom, lijken royalty-watchers niet volledig verrast door de openhartige verklaring van de koning. Voormalig nieuwsanker Kathy Pauwels, die vandaag gelukkig niet veel anders te doen had, bevestigde haar eerdere vermoedens per telefoon aan de redactie: “Filip is duidelijk Albert niet. Dat was een beruchte losbol en feestbeest die het koningschap nooit verwacht had. Hij zag het dan ook als een soort bonus, een zij-activiteit en mooie bijverdienste voor zijn oude dag. Filip heeft echte ambities en dan heb je als staatshoofd van een moderne, constitutionele monarchie eigenlijk weinig in de pap te brokken. Hij ziet zichzelf waarschijnlijk als de ernstige leraar in een op hol geslagen kleuterklas, of een stuurloze kapitein van een onvermijdelijk zinkend schip. Moeten we het hem dan kwalijk nemen als hij nu een reddingsbootje uitkiest en zijn koninklijke schop afkuist? Ik weet het niet.”

Onder psychologen wordt druk gespeculeerd of de koning sinds zijn inzwering wel degelijk op een burn-out afstevent, hetgeen duidelijk ook afstraalt op koningin Mathilde en hun huwelijksgeluk.

Wat de gevolgen zijn voor de Belgische monarchie blijft tot nader orde koffiedik kijken. Ook vanuit het paleis volgt voorlopig geen formele reactie. Premier Michel (MR) wenste de koning alvast “veel sterkte” en moedigt hem en de koningin aan “er zoveel mogelijk over te praten en misschien er even tussenuit te gaan om alles op een rijtje te zetten.” Vanuit Vlaams-nationalistische hoek klinkt dan weer voornamelijk hoongelach. “Dat krijg je dus als je een etnisch Duitse familie zo maar aan het roer zet van een kunstmatig gebricoleerd apenlandje van Vlamingen en Walen die voor de rest niets met mekaar te maken hebben,” snoefde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een nieuwsgierige reporter af.

Bij de mensen in de straat vielen dan weer verdeelde reacties te rapen. Een enquête in Brussel vroeg 500 voorbijgangers of ze de koning zouden missen, waarbij 15% “ja” antwoordde, 15% “neen” en 70% “hebben wij nog een koning? Omg wtf lol”.

De koning zou het naar eigen zeggen ook beu zijn constant met “ongure types” uit de internationale politiek te moeten optrekken, en denkt er mogelijk over na een carrière als gevechtspiloot, bedrijfsleider “of zelfs fucking boekhouder als het moet” te overwegen.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten