zo 23 juni 2024

Sporza zendt ramadan live uit vanaf 1 juni

PARKING – Vanaf donderdag 1 juni zal de Vlaamse kijker dankzij Sporza de jaarlijkse ramadan live op televisie, radio en online kunnen volgen. Zo pakt de sportzender van VRT niet alleen uit met “ruime samenvattingen” en “de belangrijkste hoogtepunten voorzien van commentaar”, maar legt het ook een livestream in met rechtstreekse beelden van biddende en vastende moslims in binnen- en buitenland. Volgens VRT-baas Paul Lembrechts vult het programma “een gat in de markt” en is er sprake van een “revolutie” in het medialandschap.

“Het is waar dat we al een tijdje zochten naar een nieuw, fris concept om de relatief rustige vroegzomer te overbruggen,” vertelde Lembrechts aan zijn collega’s van de pers. “Er vindt dit jaar geen groot voetbaltoernooi plaats en ook op de Olympische Spelen is het alweer drie jaar wachten. Oké, de Ronde van Frankrijk zal ook dit jaar duizenden Vlamingen aan de beeldbuis gekluisterd houden, maar tussen nu en dan mogen we natuurlijk niet riskeren dat de kijker uit zijn zetel klimt en de zon gaat opzoeken. Daar mag je als tv-maker natuurlijk niet aan denken. Straks gaat iedereen nog gewoon fijn van het mooie weer genieten. Het idee alleen al.”

Bij de staatszender wil men ten koste wat kost vermijden dat de kijker bij gebrek aan een rijkelijk gevuld sportaanbod rustig van zijn zomer zal genieten.

Het was niemand minder dan gevierd sportjournalist Peter Vandenbempt, actief bij Sporza Radio, die aanstuurde op een nieuw kijkcijferkanon en de islamitische vastenmaand suggereerde. “Als zaterdag de Champions League-finale gespeeld is, trekken we weer een kruis over het voetbalseizoen. Dan zit je met een gat. Ja, er is altijd nog Roland Garros en het zal altijd wel ergens koers zijn, maar een grote crowdpleaser misten we nog. Toen bedacht ik me, wat zoeken kijkers eigenlijk in sportverslaggeving? Spanning, frustratie, overtuiging, groepsgevoel, het menselijk lichaam tot het uiterste zien gaan. Dat is toch waar die ramadan uiteindelijk over gaat?”

VRT-baas Lembrecht verwacht grote belangstelling voor continu live-verslaggeving van de heilige vastenmaand.

Na vlotte onderhandelingen met de Moslimexecutieve starten opnames donderdag vanuit Borgerhout, de Turkse wijken in Genk en Gent, Molenbeek en wordt een klein team reporters vanuit Mekka in contact gezet met de studio in Brussel. De moslim in de straat reageert alvast opgewonden: “Goh, wij moslims krijgen er uiteraard nooit genoeg van dat jullie ons met achterlijke vragen en clichés over religieuze gebruiken blijven bestoken en op onze vingers zitten te zien terwijl we op een lege maag komen werken en de lange dagen proberen door te geraken. Als je dan nog een halfbezopen cameraploeg achter je aan krijgt, is het natuurlijk helemaal feest.”

Om ook de Nederlandse kijker te lokken zal de radicale Haagse imam El-Alami Amaouch een selectie van hoogtepunten aan elkaar mogen prediken, geflankeerd door Jan Mulder en Hugo Boskamp.

De enige kanttekeningen die gemaakt worden vielen bij oppositiepartij Vlaams Belang te rapen, waar vooral kritiek wordt geuit op het feit dat de ramadam met belastingsgeld in de kijker wordt gezet. “Wij vinden dat niet kunnen,” fulmineerde voorzitter Tom Van Grieken in een officiële statement die op de partijwebsite verscheen. “Alsof er in Vlaanderen niet genoeg traditionele volksevenementen zijn die aandacht verdienen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het halfjaarlijkse patattenschilfestijn in Zoerle-Parwijs of het befaamde schlagerfestival voor nudisten op het marktplein van Denderwindeke. Maar ja, daar is dan weer geen geld voor. Nogmaals, wij vinden het prima dat moslims zich een maand lang laten creperen voor hun stomme geloof, maar moet dat nu echt weer zo uitgebreid op teevee komen?”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

2 REACTIES

  1. Ik hoop echt dat dit een aprilgrap is, anders is dit een slag in het gezicht van iedere vlaming die zijn belastingsgeld aan dit zou moeten uitgeven…. schandalig, kom dan liever mij filmen in reality om te zien hoe wij moeten rondkomen in vlaanderen………….??

  2. VRT-baas Lembrecht verwacht grote belangstelling voor continu live-verslaggeving van de heilige vastenmaand…. door alle “sjaaltjesmadammen” die er niet bij kunnen zijn zeker?… geen nood baas Lembrecht, wij kijken wel naar Eurosport !

Een reactie achterlaten