wo 22 mei 2024

Liesbeth Homans over Apache-dossier: “Vrije journalistiek is tof enzo, maar het moet voor iedereen plezant blijven”

PARKING – De strubbelingen tussen Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) en nieuwswebsite Apache.be lijken maar niet te willen gaan liggen. De rechtse politica kwam onder vuur te liggen nadat haar kabinet tussenkwam in de beslissing om een lening van 150.000 euro toe te kennen aan de website, toegewijd aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Ondanks het feit dat Homans het been over de hele kwestie lijkt stijf te houden, benadrukt ze “het functioneren van open en vrije berichtgeving” niet in de weg te willen staan, op voorwaarde dat “het gewoon voor iedereen een beetje leuk blijft en zelfs de meest kritische reporters zich niet per se met alles hoeven te moeien.”

Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck: “Verantwoorde journalistiek is en blijft een roeping, maar op sommige dagen zou je toch gewoon eens met een ferme zak stront willen gooien. Ach ja.”

Apache evolueerde van een blog gerund door ontslagen journalisten van De Morgen tot een succesvolle website met meer dan 3.000 abonnees en toenemende invloed binnen het Vlaamse medialandschap. Het werd eerder dit jaar beloond met de ‘Arkprijs van het Vrije Woord‘ en ijvert consequent tegen politieke doofpotoperaties uit binnen- en buitenland. De nieuwssite kwam, weinig verbazend, al een paar keer in aanvaring met het politieke establishment en zou door onder andere de regeringspartij van minister Homans als een “blok aan het been” worden gezien. Volgens een woordvoerder van de N-VA zou het hoogstens gaan om een “licht etterende blaar” of “een onsmakelijke snottebel die je maar niet van je vingers afgetitst krijgt.”

Volgens Homans heeft het feit dat de journalisten van Apache “doodergerlijke gatapen” zijn die “altijd en overal in de weg blijven lopen” helemaal niets te maken met de beslissing hen de cruciale lening te ontzeggen.

Het heen en weer gebikkel tussen de journalisten van Apache en Homans dreigt thans een politiek geladen speelbal te worden en ondertussen mengen ook de oppositiepartijen zich in de strijd. Zo wisselde een duidelijk gefrustreerde Kristof Calvo (Groen) in de Kamer twintig minuten lang retorische verzuchtingen als “allez, mannen…” en “gast, echt waar…” af met een resem boze blikken en middellandse handgebaren. In het Vlaams Parlement sprak sp.a-politica Yasmine Kherbache minister Homans symbolisch met een prop in de mond toe en kloeg “ofer hef feronfrusfenve febrek aan franfparanfie en poging fof fenfuur van elke form fan oppofifie.” De minister weigerde formeel op de aantijgingen te reageren, maar stuurde wel een tweet de ether in met de laconieke boodschap: “ik steun consequent het vrije woord en wie daar commentaar op heeft, mag zijn smoel [sic] wel eens houden #geeuw #gabijmamawenen #zekunnenernietmeelachendieapachen”.

De nieuwsredactie kon reeds op een steunbetuiging rekenen van een authentieke Choctaw-Apache stam uit de Verenigde Staten: “De systematische volkerenmoord en ontheemding die onze voorouders hebben moeten doorstaan was al zuur, maar dit is echt wel een total dick move. Foei, Mevrouw Homans!” schrijft vice-opperhoofd Allergisch Aan Pluimvee.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten