ma 27 mei 2024

Geveilde Mondriaan blijkt kaart van Baarle-Hertog

PARKING – Terwijl Antwerpen gans het weekend in het teken van de kunst staat, wordt bij onze noorderburen abstract kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) dit jaar uitgebreid gevierd. Het werk van de Nederlander, bekend om zijn geometrisch afgelijnde vormen en gebruik van primaire kleuren, is dan ook populairder dan ooit. Eerder deze week ging bij het veilinghuis Christie’s in Amsterdam nog een creatie voor 16 miljoen euro over de toonbank. Ondertussen blijkt het echter om een topografische kaart van het versplinterde Belgische grensdorp Baarle-Hertog te gaan. De koper, een Qatari oliesjeik met duidelijk geld te veel, neemt vrede met zijn foutieve aankoop en laat weten dat hij het “al bij al nog wel dik lachen” vindt.

In Nederland wordt dit jaar de honderdjarige oprichting van ‘De Stijl’ gevierd en daarbij staat het werk van Piet Mondriaan centraal.

“Een dergelijke verwarring is eigenlijk ongezien, zelfs in de moderne kunstwereld,” legt expert en kunstschatter Jules De Trochelaar (51) uit. “Hoe dit ‘werk’ precies in een privécollectie is verzeild geraakt weten we niet, maar voor een gerenommeerd veilinghuis als Christie’s is dat natuurlijk een gigantische blamage. Nu ja, als je de wirwar aan geelgekleurde enclaves tussen het grondgebied van Baarle-Nassau niet meteen herkent, kan je wel snappen dat er voor velen best wat Mondriaan in zit. Je zou het zo kunnen plaatsen tussen zijn naturalistische achtergrond, ontmoeting met het kubisme in Parijs en de meer steriele, octogonale stijl die zijn latere werk zo typeert. Als je je blik zo even over die landkaart laat dwalen, zie je de angst, onrust en Weltschmerz van een zoekend genie. Of het resultaat van eeuwenlang gezeik over een paar bunder patattengrond.”

“Zelfs een kenner zou met moeite de kaart van Baarle-Hertog uit het abstracte oeuvre van de beroemde Nederlander halen,” probeert men bij Christie’s te nuanceren.

De bewoners van de twee verstrengelde grensdorpen zijn er allerminst over te spreken en eisen een vergoeding. “We zijn het beu dat elke keer Baarle in het nieuws komt, er weer gelachen moet worden met hoe onze gemeente ingedeeld is,” schrijft een gefrustreerde inwoner op Facebook. “Daar is totaal niets belachelijks aan. Altijd maar overdrijven. Bon, als jullie me nu willen excuseren. Ik moet nog zes keer de grens over en weer om postzegels en een bak bier te gaan halen. Salut!”

Eerder dit jaar werd ook al een vermeende Picasso verkocht bij het Londense Sotheby’s. Die bleek achteraf een close-up foto van Lesley-Ann Poppe te zijn.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten