di 16 april 2024

Voetjevrijen kan leiden tot ernstige relatie, waarschuwen seksuologen

LIJFSTIJL – Het lijkt voor de meesten onder ons een onschuldig tafereel. Je raakt aan de praat met een aantrekkelijke onbekende op café of deelt een intiem etentje met een zoveelste Tinderdate tot plots, met opzet of volledig onbedoeld, jullie onderste ledematen met elkaar in aanraking komen. Vaak kan dit leiden tot een ongemakkelijk moment, het uitwisselen van wederzijdse verontschuldigen of zelfs het kordaat vragen naar de rekening. Soms blijkt een dergelijke vorm van ondertafels contact echter niet eens ongewenst en kan het zogenaamde ‘voetjevrijen‘ mee opgaan in het verleidingsritueel. Daar ligt volgens de Vlaamse Unie der Interdisciplinaire Seksuologen en Therapeuten (VUIST) dan ook het gevaar op de loer. Vooral de realiteit dat een dergelijk gebaar kan leiden tot een volwaardige relatie lijkt niet altijd door te dringen.

Voetjevrijen is lang niet zo onschuldig als we denken, blijkt uit studies.

“Wat wij zien is dat mensen zich totaal niet bewust zijn van het risicogehalte achter dit schijnbaar onschuldig ritueel,” vertelt Dr. Lieve Enkels van het Instituut voor Verantwoord Rotzooien aan de Universiteit Antwerpen. “Het hele datingproces is ook een stuk ingewikkelder geworden dan vroeger, toen verkering nog aan heel duidelijke regels onderworpen werd. Een man kocht je bloemen, won de goedkeuring van je vader, nam je mee naar de film en na maanden christelijke repressie liet je je ‘per ongeluk’ eens vingeren op de kermis. Iedereen wist waar het naartoe ging.”

Het probleem ligt, volgens recente studies, dan ook bij het wegvallen van dat verwachtingspatroon. “Zeker jonge singles gaan vandaag om zeer uiteenlopende redenen daten,” concludeert Enkels uit een reeks bevragingen. “Soms zelfs uit verveling of gewoon nieuwsgierigheid. Een vaste relatie is dan het laatste wat ze willen. Vaak vergeten ze dan ook dat je daar soms sneller in verzeild geraakt dan je zelf denkt. Een beetje onvoorzichtig onder tafel flirten kan dan zware gevolgen hebben, een beetje zoals overmatig oogcontact, een complimentje te veel of gewoon lekker schuren op de dansvloer. Het lijkt allemaal wel onschuldig en vrijblijvend, maar voor je het weet zit je bij je schoonouders aan de salontafel hypotheken te vergelijken. We proberen mensen dan ook echt bewust te maken van de langetermijngevaren.”

De beste manier om ongeluk in een relatie te vermijden blijft preventie, adviseren therapeuten.

Verwacht wordt dat de Vlaamse overheid weldra groen licht zal geven voor een sensibiliseringscampagne onder het motto “Neem je lot in eigen voeten!

Woedie Ellen

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten