zo 23 juni 2024

Marine Le Pen wil Slag bij Waterloo overdoen

BUITENPARKING – Woensdagavond was het dan eindelijk zo ver. Miljoenen kijkers volgden het langverwachte debat waarin Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen elkaar voor het eerst bekampten sinds beiden zich plaatsten voor de tweede verkiezingsronde. De toon van het debat was bitsig en kort op de bal en vooral Le Pen, kandidate voor het extreemrechtse Front National, trok de aandacht naar zich toe. Zo riep ze niet alleen op om met Frankrijk de Europese Unie te verlaten en de grenzen te sluiten, maar wil ze ook een formele herkansing op de Slag bij Waterloo, waar de Fransen in 1815 een beruchte en belangrijke nederlaag leden, met gigantische gevolgen voor de toekomst.

Marine Le Pen en Emmanuel Macron dingen naar het Franse presidentschap.

“Mijn tegenstander is een achterlijke nicht zonder hart voor Frankrijk,” sneerde de 48-jarige Le Pen nadat haar bijna tien jaar jongere opponent blijvend lidmaatschap in Europa had verdedigd. “Hij mekkert maar over economische groei hier en internationale samenwerking daar, maar negeert halsstarrig hoe wij Fransen al tweehonderd jaar rechtmatige dominantie over de wereld zijn ontzegd. En dat allemaal omdat het een paar uur te lang geregend had in een patattendorp buiten Brussel, datzelfde bolwerk naar wiens pijpen we nu dansen zoals een stelletje janetten. Ik eis een rematch. En rap!”

De flamboyante Le Pen is zelden verlegen om controversiële uitspraken en ook nu lijkt ze haar reputatie waar te maken.

Politieke kenners en geschiedkundigen zijn het er over eens dat de topvrouw van het FN probeert in te spelen op de gekrengde Franse vaderlandsliefde, die sinds de dramatische ondergang van Napoleon Bonaparte in 1815 voor permanente spanningen met de buitenwereld blijft zorgen. “Dit is ook wellicht de hoofdreden dat de Fransen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met evenveel animo verdedigden als een troep mongoloïden stijf onder de relatine,” legt historicus Tuur Van Walleghem uit. “Kan je het ze echter kwalijk nemen? Onder haar briljante generaal stond Frankrijk twee eeuwen geleden op een zucht van de wereldheerschappij. Doordat Napoleon moest wachten tot de ondergrond voldoende was gedroogd, konden de Pruisische versterkingen tijdig de Britse troepen te hulp schieten en het oppermachtige Franse leger verslaan. Waarschijnlijk één van de spannendste veldslagen in de geschiedenis. Ja, zo maken ze ze niet meer.”

De Slag bij Waterloo blijft één van de meest nipte en invloedrijke veldslagen in de moderne geschiedenis en stuurde de Westerse machtsbalans in het voordeel van de Britten.

“Dat is toch niet fair,” liet de populistische kandidate zich verontwaardigd uit over het resultaat van datzelfde militaire conflict. “Met de middelen waar we vandaag over beschikken – under-soil heating, overdekte slagvelden, geavanceerde doellijntechnologie – worden dat soort arbitraire factoren meteen uitgesloten en krijg je een eerlijke reflectie van de superieure militaire macht en inzicht waar Frankrijk de geallieerden mee in de pan had gehakt en de wereld had veroverd. Stel je voor, dan sprak iedereen nu geen fucking Engels, botste je in Parijs niet constant op irritante Amerikanen en vergeleek men het Front National niet om de haverklap met Hitler en de nazi’s. Nee, dan vergeleek men de nazi’s met ons. Justement, nom de Dieu de bordel de merde!”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten