di 16 april 2024

Turkije eindelijk bevrijd van democratie

PARKING – Over heel Turkije vulden juichende gezichten gisteren de straten als gevolg van de nipte maar belangrijke overwinning die president Recep Erdogan uit het langverwachte referendum wist te slepen. Met de uitslag (51,4%, red.) kan Erdogan grondwettelijke hervormingen doorvoeren en meer macht naar zich toetrekken. “Het Turkse volk heeft gesproken en zijn stem duidelijk laten horen,” verklaarde de president in zijn overwinningsspeech. “Kunnen we eindelijk die kutdemocratie laten voor wat ze is. Bedankt, allemaal. Ik denk dat we nu wel verder kunnen. Ik laat wel weten als ik nog iets van jullie nodig heb. De ballen. Ciao.”

 

Duizenden supporters van Erdogan vieren in de straten, van Ankara tot Istanboel, en zelfs bij ons.

Zoals verwacht reageert men in het ja-kamp uitgelaten en wordt er nog steeds uitgebreid gevierd. “Dit is een grote dag voor Turkije,” vertelt een taxichauffeur uit Izmir aan een buitenlandse cameraploeg. “Ik bedoel, ik weet niet echt wat er nu gaat veranderen of waarom het nu allemaal precies nodig was, maar ik ben gewoon trots om er deel van uit te maken en hier wat met mijn vlag te komen zwaaien. Daar hebben ze niet van terug. Allez, niet dat ik weet wie we ‘ze’ nu exact zijn, maar ze zullen het godverdomme geweten hebben.”

Ook een huisvrouw uit Trabzon kwam kort aan het woord: “Ik heb hier zo lang op gewacht. Eindelijk hebben we ons land terug en hoeven we niet langer gebukt te gaan onder de last van actief burgerschap of democratische participatie. Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn stem heb kunnen laten horen zodat ik dat de komende jaren niet meer hoef te doen. Kan ik mijn tijd wat nuttiger besteden dan een intellectueel verantwoorde, genuanceerde en pluralistische politieke positie in te nemen en daar consequent naar te handelen. Fuck that, jongens. Lekker nieuwe iPhone kopen. YOLO!”

Hier en daar werd de triomf van Erdogans conservatieve nationalisme wel heel uitbundig gevierd.

Vanuit het Westen wordt voorlopig met een graad van voorzichtigheid gereageerd, al kreeg Erdogan wel reeds persoonlijke gelukwensen van Amerikaans president Donald Trump. Die besloot, tegen het oordeel van zijn buitenlands minister Rex Tillerson in, zijn Turkse collega telefonisch te feliciteren. Geconfronteerd met kritische vragen en bedenkingen vanuit het perslandschap, antwoordde Trump naar goede gewoonte met een laconieke tweet, die we snel door Google Translate draaiden: “Typisch linkse pussies om te beginnen zagen. Democratie is een totale ramp en volledig overrated. Hopelijk geraken we er in de VS ook ooit vanaf. DIT IS AMERIKA MOEDERNEUKERS!”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten