ma 27 mei 2024

Aanslagengolf verijdeld: Verdachte pakketjes teruggevonden in en rond Vlaamse woningen

PARKING – Het lijkt erop dat ons land nipt aan een nieuwe tragedie ontsnapt is. Over heel Vlaanderen liepen gisteren verontrustende meldingen binnen van talloze “verdachte pakketjes” die bij nietsvermoedende bewoners in de nacht van zaterdag op zondag moeten zijn achtergelaten geweest. Bezorgde burgers trommelden meteen de politie op en een grootschalige actie werd op poten gezet. “Hier zijn we goed weggekomen,” concludeerde een opgeluchte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op een bijzondere persconferentie gisterenavond.

“Ik snap er niets van,” wist een geschokte huismoeder uit Passendale onze cameraploeg te vertellen. “Mijn man en ik waren nog rustig aan het ontbijten terwijl onze Wannes in de tuin speelde. Opeens stond het ventje met een mandje vol vreemde objecten aan het schuifraam. Ja, dat heb je met kinderlijke nieuwsgierigheid, maar u begrijpt dat mijn hart toch even stil stond. We hebben meteen politie, brandweer en anti-gifcentrum gebeld. Binnen het uur stond zelfs de ontmijningsdienst van het leger voor de deur. Je mag zeggen wat je wil over dit land, maar een potentiële dreiging wordt tenminste weer serieus genomen.”

De kleine Wannes (4) poseert onwennig voor een reconstructiefoto.

In sommige gevallen werden hele woonwijken tijdelijk afgezet en geëvacueerd, bevestigt de federale politie. Zo werd gans het straatdorp Eine, deelgemeente van Oudenaarde, ontruimd en afgesloten voor een grondige inspectie. “Ik heb dit soort interventies nog nooit meegemaakt,” zucht ervaren inspecteur Pascal Daes (59). “Er lagen ook duizenden van die dingen, tussen het gras, in bloembakken en in sommige gevallen zelfs binnenshuis. Niet dat ze goed verstopt waren. Integendeel, het kleinste kind had ze gerust allemaal kunnen vinden. Enfin, na uren wachten op de resultaten van het lab konden we gelukkig constateren dat er van toxisch of explosief materiaal geen sprake was. Wel waarschuwen we mensen om niet meer dan vijf à tien kort op elkaar te consumeren. Voor je het weet bezwijk je aan de cholesterol en haalt welke gek dit ook georchestreerd heeft zijn slag thuis. Klootzakken.”

Bewoners wachten geduldig tot ze hun woningen in alle veiligheid terug kunnen betreden.

Voor terreurkenners blijft de hele situatie een raadsel. “We kunnen niet bevestigen dat het effectief om een terreurdaad zou gaan,” schrijft OCAD-topman Paul Van Tigchelt in een korte persverklaring. “En toch zijn er een paar verontrustende factoren. Ten eerste werd deze keer geen publieke plaats geviseerd, maar infiltreerden de daders de privésfeer van de gewone Vlaming, hetgeen een basisgevoel van veiligheid zwaar ondermijnt. Ten tweede moest dit voorval ons uitgerekend op Paaszondag verrassen, hetgeen religieuze motieven niet uitsluit. Tot slot lijken deze mysterieuze objecten rijkelijk versierd met opzichtige kleuren en symbolen. Dat kan wijzen op een nieuwe fundamentalistische stroming met een hoge geldingsdrang. Dat wordt uitkijken.”

 

Met behulp van moderne reconstructietechnologie kon de politie een duidelijker beeld krijgen van de mogelijke dader. Een radiomaker van 45-jarige leeftijd werd alvast opgepakt voor ondervraging.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten