ma 27 mei 2024

Het beleg interviewt: Paus Franciscus

Ook deze week heeft Het beleg van Antwerpen weer een celebrity van formaat te pakken en zetten we het Hemelvaartweekend in met Paus Franciscus (Jorge Mario Bergoglio, 80 jaar). Onze reporter sprak zelf met de populaire geestelijke leider.

Het beleg van Antwerpen: Eerst en vooral, wat fijn dat u vandaag voor ons tijd kon maken, mijnheer… euh… mja… Stomme vraag misschien, maar hoe spreekt men u eigenlijk aan?

Paus Franciscus: Ach, dat formele gedoe altijd. Ik krijg meestal dingen als “Uwe Heiligheid” of “Heilige Vader” naar m’n kop, maar het liefst hoor ik nog steeds “Papicito”. Geen kapsones vandoen.

Het beleg: Uw wil geschiede, Papicito Francisco. Ik moet zeggen dat u er voor uw 80 lentes wel zeer kwiek en monter bij loopt. Wat is uw geheim voor zo’n jeugdige energie?

El Papicito: Ha! Één woord. Celibaat.

Het beleg: Heeft u het gezinsleven dan nooit gemist, of zeg maar de liefde van een vrouw?

El Papicito: (grijnst) Begrijp me niet verkeerd, muchachos. Er passeert geen dag dat ik de lieve Heer niet op mijn blote knieën dank voor al die lekkere mamitas waarmee hij de mensheid blijft zegenen, maar als puntje bij paaltje komt, gaat de liefde van een paus alleen door de Heer.

“De Kerk leiden doe je met je hart. De bitches zijn een mooie bonus.” – Paus Franciscus

Het beleg: Respect. Zijn het trouwens geen belachelijk drukke tijden voor u? Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Die agenda moet wel ergerlijk vol staan, niet?

El Papicito: Dat is nooit anders, hoor. Als je het hele jaar door in directe lijn met God staat, heb je zelden een momentje voor jezelf. Dude’s like wifi. Je moet al in een letterlijk godverlaten grot kruipen om even wat rust te vinden. Ach ja, hoort bij het vak zeker?

Het beleg: En communiceert de Schepper op regelmatige basis tot u?

El Papicito: (leunt naar voren) Je hebt geen idee, hombre. Die gast zijn tetter staat geen twee seconden stil. Sinds ik die job heb, krijg ik niets anders meer door dan een constante stroom aan teenage gossip en Yelp reviews. Geen wonder dat de vorige er de brui aan gaf. Seriously, God is high maintenance (knipoogt).

“Het woord van God kan je op allerlei manieren brengen. Ik leer nog elke dag bij van mijn gangsta crews.” – Paus Franciscus

Het beleg: Dat nemen we graag aan. U had het over uw voorganger, Benedictus XVI, die als eerste paus in bijna zeshonderd jaar abdiceerde. Ziet u uzelf ook vroegtijdig opstappen of juist tot het bittere einde volhouden zoals de gevierde Johannes Paulus II?

El Papicito: Maak je over mij maar geen zorgen. Ik kan je zeggen, als je de wereld kan rondreizen en miljoenen dankbare gelovigen mag toespreken in de naam van Christus, dan voel je je als een McFucking Duracell-konijn. Blijven gaan met die banaan. Francisco-style.

Het beleg: Misschien helpt het dat u de eerste Latijns Amerikaanse bisschop van Rome bent en in deze moeilijke tijden een wat positievere en meer dynamische stempel kan drukken op zulk een eeuwenoud instituut?

El Papicito: Inderdaad. Je moet je eigen accenten durven leggen in een job van dit kaliber. Uiteindelijk draait het om mensen inspireren en daar heb je charisma voor nodig. Tussen ons gezegd, no disrespect to my homies Polish Sean Paul en Razi-Nigga, maar het werd echt wel tijd voor wat sweet Latin vibes.

“Ik heb veel respect voor mijn voorgangers, maar het is belangrijk je eigen stijl te zoeken.” – Paus Franciscus

Het beleg: Volkomen mee eens. Het enthousiasme straalt van u af en dat is wellicht broodnodig om vooral jongeren geïnteresseerd te houden. Heeft de Kerk nog een toekomst in de moderne wereld?

El Papicito: Ay, cabrón! Al eens in fucking Taizé geweest? Of op de Wereldjongerendagen? Them kids dig Jesus, boy. Het lijkt wel Woodstock met Bijbels en crucifixen. En het gekke is, hoe slechter het met de wereld gaat en hoe achterlijker iedereen lijkt te worden, hoe aantrekkelijker het geloof weer wordt. Go figure!

Het beleg: Dan ziet de toekomst er zeer rooskleurig voor u uit. Laatste vraag. Heeft u nog een boodschap van hoop voor onze vertwijfelde lezers?

El Papicito: Jazeker. Normaal deel ik een gebed voor vrede of broederschap, maar dit weekend gaat mijn hart vooral uit naar de duizenden debielen die zo nodig met de wagen naar dat zielig stukje Belgische kust van jullie durven rijden. Zalig zijn de simpelen van geest. Muy bien, bajá un cambio, gringos!

“In dit vak moet je voor iedereen willen tijd maken, en dan vooral de intellectueel minder bedeelde schapen onder Gods kudde.” – Paus Franciscus
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten