ma 27 mei 2024

Turkse kebabshops voeren campagne met ‘referendürüm’

STAD/PARKING – Het is bijna zo ver. Overmorgen trekken miljoenen Turken naar de stembus om zich uit te spreken over de omstreden volksraadpleging die President Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven ten koste van het parlement. Ook bij ons hebben duizenden Turken reeds hun stem laten horen. Toch blijven aanhangers van het EVET-kamp (oftewel ja-stemmers, red.) creatieve manieren vinden om agressief campagne te voeren in het voordeel van hun president. Zo stellen vader en zoon Ahmed en Mehmet Tilki van kebabshop “De Köfte van de Sultan” in Borgerhout hun nieuwe creatie voor: de referendürümTientallen kebabzaken in en rond Antwerpen zijn inmiddels al mee op de trein gesprongen.

Zoon Mehmet (links) en vader Ahmet (rechts) in hun bruisende kebabzaak in Antwerpen.

Het idee kwam naar eigen zeggen toen een aangeschoten klant zich druk begon te maken over het aanstaande referendum en zaakvoerder Ahmet (47) de man probeerde te bedaren door hem van “extra speciale saus op zijn grote dürüm” te voorzien. “Het was mijn zoon die toen de briljante ingeving kreeg om ons product niet alleen als promotiemateriaal te gebruiken, maar tegelijkertijd ook als verzoenend gebaar naar de Belgische bevolking. “We wilden toch graag onze bijdrage leveren,” springt Mehmet (19) bij. “Ik ben in België geboren en getogen en ben dankbaar voor dit land. Maar mensen moeten begrijpen dat Turk zijn voor het leven is. Dat geef je door. Zoals je familienaam, een versleten auto of achterstallige rekeningen.”

De verkoop van de nieuwe snack loopt alvast als zoete broodjes, en andere zaken hebben reeds offertes gemaakt het product te mogen verkopen aan hun eigen cliënteel. Zelfs President Erdogan reageerde hoogstpersoonlijk toen hij het bericht zag om de zaakvoerders te feliciteren: “Zelf vind ik die vettige troep allesbehalve te vreten, maar het is dit soort vindingrijkheid, persoonlijk initiatief en creatief denken dat ik ten zeerste aanmoedig, tenzij het natuurlijk van politieke aard is en zich tegen mij keert. Dan liever niet. Soit, goed bezig, mannen.”

Het idee kreeg reeds een “dikke duim omhoog” van President Erdogan, die Turkse uitwijkelingen in Europa aanzet tot gelijkaardig creatieve initiatieven.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten