do 18 april 2024

Noord-Koreaanse dictatuur blijkt langstlopende aprilgrap ter wereld

PARKING – Voor velen begon deze eerste april, een notoire dag voor onschuldige pranks en grappen, met wel heel verrassend nieuws, en dat uitgerekend uit Pyongyang. In een videoboodschap stond omstreden staatshoofd Kim Jong-un, omringd door adviseurs, de wereld te woord en legde met een brede lach op zijn gezicht uit dat het land helemaal niet onder een totalitair bewind gebukt gaat, maar nu eindelijk een halt toeroept aan wat naar eigen zeggen begon als een onschuldige aprilgrap. Aan die farce komt nu, na bijna zeventig jaar, een einde.

“We hebben jullie toch maar mooi bij jullie kloten,” schatert een geamuseerde Kim Jong-un in het filmfragment, dat ondertussen viraal over het internet gaat. “Dachten jullie nu echt dat wij ons land zo systematisch naar de filistijnen zouden helpen alleen maar om een voorbijgestreefd marxistisch-leninistisch nationalisme intact te houden en onze kapitalistische zuiderburen te schofferen? En zie ik eruit als staatsleider? Wat weet ik nu van een hypergemilitariseerd land leiden? Ik kan niet eens mijn eigen veters knopen, laat staan een hoogtechnologisch nucleair wapenprogramma overzien. Denk nu toch eens na!”

“Als ik de helft van de tijd in het openbaar verschijn, kan ik nog amper mijn lach inhouden. Ik bedoel, het ligt er toch fucking vingerdik op?”, grinnikt de Noord-Koreaanse leider, die eigenlijk een ingehuurde B-acteur is.

Zoals algemeen geweten kwam een communistische beweging onder leiding van Kim Il-Sung, de grootvader van Kim Jong-un, er in 1946 aan de macht en werd de Democratische Volksrepubliek Korea formeel in 1948 opgericht na een splitsing met het zuidelijke landsdeel. Daaruit volgde een bloedige oorlog, waarna Noord- en Zuid-Korea sinds 1953 in een constante staat van grimmige wapenstilstand leven. Ook dat blijkt nu het gevolg van een “uit de hand gelopen grap,” zo blijkt. “Oké, we hebben zeker eventjes geëxperimenteerd met wat gekke ideetjes als complete isolatie en verregaande staatscontrole,” geeft de Noord-Koreaanse leider toe, “maar men had vrij snel door dat je zo geen serieus land kan besturen. Jammer dat er oorlog van is moeten komen, maar iedereen weet dat eens je iets te ver in een prank opgaat, je moet durven doorduwen tot het bittere einde. Anders ga je vierkant op je gezicht, en dat wilden we toch vermijden. Nu blijk dat de wereld meer met terreur en die na-aper van een Trump bezig is, houden we het maar beter voor bekeken. Na 69 jaar is de lol er wel af. Dat moet je zelf durven toegeven. We willen niet de richting van F.C. De Kampioenen opgaan.”

Ook voorganger Kim Jong-il kampte naar verluid met hysterische lachbuien telkens hij de wereld met nucleaire oorlog bedreigde.

In dezelfde videoboodschap toont de regering hoe het al die tijd buitenlandse diplomaten en een beperkte instroom aan toeristen voor de gek heeft kunnen houden. Zo zou de helft van de hoofdstad tot een gigantische filmset zijn omgetoverd met nagebouwde sloppenwijken en militaire parades van tweederangsacteurs. “Ja, daar komt best wat bij kijken,” legt ook Minister van Propaganda Kim Oelige uit. “Eigenlijk leven onze burgers normale, vrije levens, zijn zij perfect op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld en kan iedereen met gemak kritiek uiten op de overheid. Maar als jullie kijken, doen we gewoon lekker alsof we nog in de jaren veertig zijn blijven steken. The show must go on, toch?”

Alle Noord-Koreanen helpen graag mee aan de verscheidene publieke choreografieën die dagelijks in scène worden gezet voor nietsvermoedende toeristen en buitenlandse media.

Hoe het nu verder moet met Noord-Korea als onafhankelijke staat wordt afwachten, al heeft Kim Jong-un er naar eigen zeggen “best wel wat lol” in gehad om met alle wereldleiders één voor één te facetimen en “SURPRISE, MOTHERFUCKERS!!!” te roepen. Verwacht wordt dat nu het land toch een moderne, progressieve en tolerante maatschappij blijkt te zijn, kan het eventueel toetreden tot de Verenigde Naties en zelfs de NAVO, al reageert de Amerikaanse president Trump als enige duidelijk teleurgesteld: “Dan denk je dat je iemand kent. Ik dacht dat we samen grootse dingen konden doen. Heel triest. Zo triest.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten