do 18 april 2024

Nederlandse Neonazi-groepen boos op Erdogan: “Hij verpest onze goede naam!”

PARKING – Verscheidene extreemrechtse strekkingen van nazistische signatuur hebben in Den Haag en andere plaatsen in Nederland geprotesteerd tegen uitspraken van de Turkse president Recep Erdogan. Die noemde het land gisteren “een overblijfsel van het naziregime” en “fascistisch” nadat de buitenlandse minister Mevlüt Cavusoglu werd verboden de Turkse consul in Rotterdam te komen opzoeken. Daar plande de minister campagne te komen voeren onder Turkse kiezers om voor het omstreden referendum van 16 april te stemmen. In Duitsland vond al een gelijkaardige rel plaats nadat de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag in deelstaat Baden-Württemberg eveneens propaganda wou voeren voor de volksraadpleging die president Erdogan beduidend meer macht moet geven. Honderden nazisympathisanten besluiten daarom publiekelijk hun ongenoegen uit te drukken nu de Turkse leider hen vergelijkt met de eerder gematigde regeringen in Berlijn en Den Haag.

Turkse demonstranten laten hun ongenoegen blijken na de uitzetting van de buitenlandse minister

Onfaire vergelijking

“Dit pikken we niet,” schreeuwt afgevaardigd woordvoerder Ton Staal (34), een bedrijfsinformaticus uit Roermond. “Daar moet je dan godverdomme zeventig jaar voor in de schaduw staan roepen en tieren dat je geen zak met naoorlogse democratie wil te maken hebben en dan word je zomaar eventjes op één lijn gezet met die inclusieve kutpluralisten in Den Haag. Kijk nou naar Mark Rutte. Die salonnicht heeft de trots en het rasbesef van een komkommer. Ja, we denken er sterk aan klacht in te dienen of toch een middelmatig pissige brief op te stellen richting Ankara. Met Arisch bloed sol je niet.”

Nederlandse nazi-sympathisanten pikken het niet vergeleken te worden met hun democratisch verkozen en politiek gematigde landsleiders en eisen een rechtzetting.

“Heel teleurstellend,” vindt ook part-time skinhead Jonah Goudstronk (26) uit Nijmegen. “Ik zit zelf nog niet lang in de beweging, maar dit doet echt pijn. Voor velen van ons is politiek extremisme echt meer dan een hobby of uitlaatklep, weet je. Zelf zou ik niets liever doen dan me 24 op 24 inzetten voor het afbreken van de rechtsstaat, het afschaffen van vrije verkiezingen, censureren van onafhankelijke media, marginaliseren van etnische minderheden en recycleren van een romantisch, ideologisch gereinigd volksnarratief. Dan zou je uitgerekend van die Erdogan toch een beetje solidariteit mogen verwachten!”

Of de Turkse regering van plan is de uitspraken van Erdogan hoedanook bij te stellen blijft voorlopig koffiedik kijken, al lijken beide kampen nog ver weg van een “open en constructieve dialoog”, klinkt het bij de Nederlandse tak van Blood and Honour.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten