zo 23 juni 2024

Antwerpen bant Limburgers en West-Vlamingen (tijdelijk) uit stadskern

STAD – Na het spraakmakende nieuws waarmee de nieuwe Amerikaanse regering van Donald Trump de wereld verraste door inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië zeker tot eind mei een visum te ontzeggen, komt ook het stadsbestuur van Antwerpen met een controversiële veiligheidsmaatregel op de proppen. Zo worden inwoners van de provincies West-Vlaanderen en Limburg de toegang tot de stad ontzegd “tot zeker aan de zomersolden”. Dat staat inmiddels te lezen in een officiële verklaring gepubliceerd ondertekend door de burgemeester en het schepencollege. Onze reporter ging alvast om een woordje uitleg vragen.

Preventieve maatregel

Volgens Johan Vermant, woordvoerder van burgervader Bart De Wever (N-VA) gaat het in de eerste plaats om een “preventieve maatregel” en is er bijgevolg geen reden tot bezorgdheid. “Het is ons duidelijk geworden dat tijdens de feestdagen en wintersolden de influx aan dagjesmensen uit de afgelegen Vlaamse regio’s toch fel is toegenomen,” legt Vermant uit. “Uiteraard is dat op zich interessant voor de horeca- en winkelsectoren in en rond de stad, maar u begrijpt dat het bestuur het op zich al wankele socioculturele evenwicht toch met enige verantwoordelijkheidszin wil bewaken. Om van de helse drukte nog maar te zwijgen.”

meir.png
Met de nieuwe maatregel wil de stad onder andere de overlast in de winkelstraten drukken, nu de koopjesperiode aan haar eind komt

Het bestuur benadrukt dat het burgers afkomstig uit Limburg of West-Vlamingen hoe dan ook niet wenst te stigmatiseren, maar dat het “niet valt te ontkennen” dat het gebrek aan “culturele en taalgebonden affiniteit” tussen de gebieden toch voor spanningen en misverstanden dreigt te zorgen, zo lang de stad haar “gratuite opendeurenbeleid” niet bijschaaft. “Antwerpen blijft een warme, ontvankelijke stad. Daar verandert niets aan,” staat verder te lezen. “De duizenden Limburgse en West-Vlaamse studenten, werknemers en gepensioneerden reeds aanwezig in de stad worden niet zomaar uitgewezen. Zij zullen de kans krijgen een volledig integratieprogramma te doorlopen met nadruk op een paar essentiële gebieden, zoals fatsoenlijke articulatie en agressief rijgedrag. Het is belangrijk 100% op assimilatie van de bestaande inwijkelingen in te zetten alvorens nieuwkomers toe te laten.”

bdw-station
Burgemeester Bart De Wever zakte vanochtend in hoogsteigen persoon af naar het Centraal Station om erop toe te zien dat geen “ongewenste elementen” de stad nog zouden in geraken.

Chaos en verwarring

Doordat de immigratie- en doorgangsstop vrijwel meteen in werking is getreden, stond vanmorgen reeds het halve land in rep en roer. Zo liepen verontrustende beelden binnen van taferelen op autosnelwegen en het openbare vervoersnet, waarbij nietsvermoedende reizigers naar Antwerpen abrupt werden tegengehouden. Vertwijfelde treinpassagiers werden hun vervoersbewijs afgenomen of simpelweg op het perron achtergelaten.

chaos-treinen
Schokkende beelden van chaos en paniek op het spoornet in Brussel (boven), Limburg (linksonder) en de Westhoek (rechtsonder) haalden reeds het middagjournaal

Toch wordt de radicale ingreep vanuit de Koekenstad vooral argwanend onthaald en speculeren politicologen dat het vooral om een promotiestunt zou gaan. “Ik durf betwijfelen of dit überhaupt wat met integratiebeleid of leefbaarheid te maken heeft,” liet Carl Devos zich ontvallen in een interview met VTM. “Het lijkt me eerder een zoveelste poging vanuit de N-VA en haar coalitiepartners om hun achterban en de befaamde kwade kiezer te paaien. Heel dat ‘Antwerpen Eerst’ gedoe lijkt me wat van de pot gerukt. Ik bedoel, waar haal je zo’n absurd idee in godsnaam vandaan?!”

Ook in de getroffen provincies reageert men verdeeld. Zo wist een Maaseikse bachelorstudente Logopedie aan de Hogeschool Thomas More te vertellen haar kot meteen op te geven en voortaan de opleiding vanop afstand te zullen afronden: “Ha, doe kéns mich de poekel roetsjen, wee’ ge da? Ut hangt mich gans de babbelaar oet… Es ut nit geet daan bôkt ut mèr. Witse wat fur dunt? Fur gunt.” Ook vanuit de West-Vlaamse hoofdplaats Brugge sijpelen de eerste verontwaardigde reacties binnen, waaronder gouverneur Carl Decaluwé, al blijft het voorlopig wachten op een geaccrediteerde vertaling.

caluwe
Deze tweet werd door de West-Vlaamse gouverneur gepost, maar wacht nog steeds op een beëdigd vertaler

Baldarch

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

14 REACTIES

  1. was da nu voor iets men papa is een antwerpenaar & ik woon zelf in limburg dus met andere woorden mag ik dus niet meer naar mijn familie in antwerpen? hehe

  2. Boeren trek maar boerenkool. G hebt niks te zoeken in de Metropool. Lool. Iedereen is hier welkom. En daar kan rijke mensen gattenlikker niks aan veranderen boeren. We kijken al uit naar jullie komst. Kunnen we samen drinken en feesten. 😉

Een reactie achterlaten