vr 19 april 2024

Filip Dewinter roept kruistocht uit tegen IS

STAD – Na de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt maandagavond werd wat zo’n tachtig miljoen Duitsers vreesden een gruwelijke werkelijkheid. Een vrachtwagen reed met hoge snelheid de drukke markt in en maaide onschuldige omstaanders omver. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten maar liefst achtenveertig gewond. Hoewel de hoofdverdachte, een 23-jarige Pakistaanse vluchteling, ondertussen werd vrijgelaten, gaat het vrijwel ongetwijfeld om een islamitische terreurdaad en zit bondskanselier Angela Merkel, die vorig jaar nog de slogan ‘wir schaffen das’ lanceerde, opnieuw in moeilijke papieren. Terwijl Duitsland in nationale rouw verkeert, wordt het voor extreemrechts stilaan duidelijk dat de vluchtelingenpolitiek van Europa – en Merkel voorop – gefaald heeft. Zo beschuldigde Frauke Petry, kopstuk van het rechtspopulistische Alternative für Deutschland Merkel ervan “de gevaarlijke immigratiechaos” waardoor Duitsland “niet meer veilig” is rechtstreeks veroorzaakt te hebben. Ook in ons land wordt er fel gereageerd en schijnen sommigen de daad boven het woord te willen stellen. Niemand minder dan Vlaams Belang-icoon Filip Dewinter lijkt daarbij het initiatief te nemen nadat hij vanochtend vanop de Grote Markt in Antwerpen tot een tiende kruistocht opriep, ditmaal tegen de salafistische militie van Islamitische Staat.

Wederom IS

Hoewel de aanvankelijke verdachte ondertussen buiten verdenking werd gesteld, eiste terreurorganisatie IS de aanslag gisteren formeel op in een geschreven verklaring waarin het niet alleen de dader prees, maar ook verder opriep tot gelijkaardige acties: “De pleger van de heilige daad te Berlijn is een soldaat van Allah en hij opereerde in naam van de profeet Mohammed – vrede zij met hem – en het kalifaat. Iedereen weet intussen dat wij in oorlog zijn met het decadente Westen en moet er ook niet van opkijken als we het op een gay ass kerstmarkt gemunt hebben. Ik bedoel, non-stop schlagermuziek en drie euro vijftig voor een fucking glühwein? Flikker toch op met je heidens gezeik.”

is
In een officieel communiqué verklaarde Islamitische Staat de gezochte terrorist van Berlijn “gesteund” en “geïnspireerd” te hebben.

Voor Filip Dewinter is de maat nu vol, brulde de omstreden politicus in aanwezigheid van een een tiental volgelingen. “Dit is het zoveelste bewijs dat de knuffelpolitiek van Mutti Merkel op niets uitdraait en het alleen maar erger zal maken. Wij zeggen al jaren dat het opendeurenbeleid van Europa en Belgistan voorop onze cultuur zal begraven onder de islamisering. Zelfs burgemeester Bart De Wever kijkt machteloos toe terwijl de jihadi’s onder het mom van ‘vluchtelingen’ hun Trojaans paard met bommengordel onze steden binnenduwen, wachtend op het point of no return. Ik zeg u, vrienden van de Vlaamse zaak, wij zullen zelf moeten handelen en het probleem bij de bron aanpakken, weliswaar op praktische en doordachte wijze. Daarom stel ik voor dat we gewoon massaal naar Syrië trekken en al die koranfascisten op hun bakkes gaan slaan. Wie zelf niets beters te doen heeft, volge mij!”

Verdeeld Belang

Vanuit het partijbestuur van Vlaams Belang blijft het voorlopig relatief stil, wat doet vermoeden dat men daar met de verrassende actie toch weer verveeld zit. Het is niet de eerste keer dat de flamboyante Dewinter buiten de lijntjes van de partij kleurt, zeker nu voorzitter Tom Van Grieken van het radicale imago af wil en een breed, misnoegd kiespubliek wil aantrekken. Vorige maand nog tikte Van Grieken zijn stemmenkanon formeel op de vingers nadat deze met partijgenoten Anke Vandermeersch en Jan Penris in Griekenland een bezoek had gebracht aan het fascistische Gouden Dageraad.

Ook nu lijkt Dewinter toch steun te vinden bij zijn partner in crime Vandermeersch. “Dit is echt Filip ten voeten uit,” vertelde het voormalig model lachend voor de camera. “Hij is altijd een passioneel politicus geweest die niet bang is om dappere en ja, soms radicale, beslissingen te nemen. Oké, hij had Tom (Van Grieken, red.) misschien even kunnen bellen of snel een mailtje sturen zoals was afgesproken, maar zo blijf je bezig. De mensen vragen om een krachtdadig optreden tegen terreur en Filip luistert tenminste naar hen.” Of de ex-Miss België van plan is haar collega te volgen is echter een andere kwestie. “Haha, goed zot zeker? Fuck that shit, ik ga skiën in Cortina d’Ampezzo. Yolo.”

Zoals vermeld blijft het vooralsnog wachten op een officiële verklaring van het partijbureau, al distantieerde voorzitter Van Grieken zich via Twitter al wel duidelijk van Dewinters plan:

tvg-tweet

Tiende keer, goede keer

Door het uitroepen van een kruistocht hoopt Dewinter een sterk signaal te sturen, niet alleen naar de eigen achterban, maar ook naar het hele Westen. Ook probeert de volksvertegenwoordiger aan geloofwaardigheid te winnen door zich in een lange, doch ietwat verouderde traditie te plaatsen. Een excentriek, maar weloverwogen symbolisch gebaar, concludeert geschiedkundige Veerle Fraeters, hoogleraar middeleeuwse cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen: “Het was natuurlijk paus Urbanus II die op de Synode van Clermont in 1095 opriep tot de eerste kruistocht om het beloofde land van mosliminvloeden te bevrijden. Toen lag Jeruzalem binnen de grenzen van het kalifaat van de Abbasiden, een grote doorn in het oog voor de christenen. Uiteraard speelden er ook een resem andere, complexere overwegingen mee, maar uiteindelijk kreeg Urbanus toch maar mooi 35,000 man zot genoeg om hun leven te riskeren en een heel continent over te steken, strijdend tegen ziekte, uitputting, ontbering en hordes krijgslustige Seltsjoeken, en dat niet zonder succes. In het collectieve geheugen zijn de kruistochten sindsdien dan ook aan een zekere verheerlijking ondergaan. Denk maar aan de ridderverhalen rond Godfried van Bouillon of koning Richard ‘Leeuwenhart’ van Engeland. Ja, daar blijft altijd toch een publiek voor.”

clermont
Paus Urbanus II riep anno 1095 in het Franse Clermont-Ferrand op tot de eerste van negen kruistochten

Toch waarschuwt collega-mediëvist Frank Willaert voor het gevaar achter dat romantische ideaalbeeld en maant de letterkundige aan tot nuchterheid: “Zoals mijn collega reeds aangaf, hadden de kruisvaarders voortdurend te kampen met allerhande problemen en vonden talloze krijgers hun weg naar huis nooit meer terug. Wij weten natuurlijk ook dat er niet één, maar negen kruistochten zijn geweest, met zeer wisselend succes. Goed, in de zomer van 1099 veroverden de christenen wel degelijk Jeruzalem, maar laat ons alsjeblieft niet vergeten dat ze daarna toch ferm op hun doos hebben gekregen, nietwaar?”

Het is voor professor Willaert dan ook geen toeval dat Dewinter uitgerekend naar Griekenland afreisde om strategische contacten te leggen: “Iedereen gaat er maar blind van uit dat mijnheer Dewinter samen met gelijkgestemden in Athene plannen wou smeden om de vluchtelingenstroom binnen Europa tegen te houden, terwijl het nu duidelijk wordt dat de man eigenlijk zijn eigen invasie van het Midden Oosten wou voorbereiden. Het doet een beetje denken aan de samenwerking tussen paus Urbanus en de Byzantijnse keizer Alexios Komnenos, die de kruisvaarders hulp en onderdak bood in zijn hoofdstad Constantinopel. Dewinter beseft natuurlijk dat hij met zijn welwillende troepen de omgekeerde route moet maken die vele vluchtelingen door Europa hebben moeten doorstaan en dus best een harde reis in het vooruitzicht heeft. Blaren op de voeten, geen propere toiletten wanneer je ze nodig hebt, om nog maar te zwijgen van de kwaliteit en surfsnelheid van mobiel internet als je daar in het achtereind van Bulgarije zit. Ik hoop dat die man weet waar hij aan begint.”

de-winter
Maakte het bezoek van Dewinter aan Griekenland deel uit van een geheime voorbereiding op zijn kruistocht tegen IS? 

‘Deus vult’

Toch ziet het er niet naar uit dat Dewinter en zijn volgelingen zich zullen laten ontmoedigen. Integendeel, op sociale media gaat de oproep intussen viraal en overal ter lande melden jong en oud zich voor de eindstrijd met het kwaad. Op Facebook vallen reeds duizenden reacties te rapen als “het wort gotverdomme tijd dat we aan die klootzaken iets gaan doen ofzo” of “als zij zo makkelyk tot hier geraken dan kunnen wy ook evengoe tot ginder en dan zien wie er laatst lagt haha”. In Brugge, Dewinters geboortestad, trekt inmiddels een stoet zelfverklaarde kruisvaarders door de straten en het blijft uitkijken naar hoe men in Limburg op het nieuws zal reageren eens het tussen Kerstmis en Nieuwjaar aankomt.

 

kruist
Kruisvaarders in Brugge nemen afscheid van hun geliefden en maken zich op voor de strijd

Ook uit internationale hoek komen de reacties onverminderd binnen. Zo spreekt Nederlands politicus Geert Wilders zijn steun uit voor het “moedige en noodzakelijke gebaar” en belooft hij zijn “beste mensen” mee te sturen, zolang men daar maar “niet te veel” van verwacht. Amerikaans president-elect Donald Trump, Frans presidentskandidate Marine Le Pen en fictieve godheid Cthulhu geven tevens hun zegen, terwijl Paus Franciscus dan weer een sceptischere reactie deelt:

pope-tweet

Het grootste obstakel op Dewinters route zou tot slot het Turkije van president Erdogan kunnen worden, waar nog steeds grote chaos heerst na de mislukte coup van afgelopen zomer en de moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov. “Alsof wij nu geen serieuzere shit aan onze kop hebben,” snauwde een duidelijk geënerveerde Erdogan in een impromptu persconferentie. “Eerst mogen we al het vuile werk opknappen voor Europa en talloze vluchtelingen opvangen en nu komt mijnheer huppeldepup – want wie is die fucker ook – zo maar eventjes met zijn boerenleger door mijn land marcheren. Dat wil ik zien. Als ze tot hier geraken, maak ik er köfte van. Losers.”

kruistocht.jpg
President Erdogan inspecteert nog gauw zijn troepen voor een mogelijk conflict met de kruisvaarders die hem over een goed jaar zouden kunnen bereiken

Baldarch & Villanus

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten