ma 27 mei 2024

Premier Michel wil Syrisch gezin afkopen met ‘cinematickets en weekendje Sunparks’

PARKING – Het lijkt wel een storm die maar niet wil gaan liggen. Het Syrisch gezin uit Aleppo dat al drie tevergeefse aanvragen deed bij de Dienst Vreemdelingenzaken om een humanitair visum te bemachtigen blijft een doorn in het oog van de regering-Michel. Hoewel het hof van Beroep een week geleden besliste dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dan toch een visum moet uitreiken, houdt deze consequent het been stijf. Gesteund door zijn partij en achterban, stapt Francken intussen met zijn zaak maar het Hof van Cassatie, niet zonder nog eens olie op het vuur te gooien door zwaar naar “wereldvreemde” rechters uit te halen die volgens hem het democratische proces en de wil van het volk trachten te ondermijnen.

francken2
Theo Francken houdt voorlopig voet bij stuk en weigert het Syrische gezin een visum uit te reiken

Volgens experts wordt het stilaan duidelijk dat het getouwtrek tussen Francken en het juridisch apparaat een politieke bom kan worden onder de federale regering. Nu de zaak dreigt te escaleren, ziet premier Charles Michel (MR) zich dan ook genoodzaakt met een nieuw compromis over de brug te komen. Zo wil de eerste minister kost wat kost vermijden dat het gezin zich in België komt vestigen en verklaart hij bereid te zijn “enkele toegevingen” te willen maken om de familie alsnog te overtuigen een humanitair visum voor Libanon aan te vragen, in plaats van ons land. Naar verluid zou het aanbod een aantal compensaties bevatten, waaronder een handvol bioscooptickets, een ‘meet & greet’ met Vlaamse band De Romeo’s, een gesigneerde foto van kamervoorzitter Sigfried Bracke en een weekendje in het Sunparks vakantieoord ‘Kempense Meren’ aan halve prijs.

Een verzoenend gebaar

“De kritiek die de regering de afgelopen week heeft te verduren gekregen is ronduit belachelijk,” vertelde Barend Leyts, woordvoerder van Charles Michel, vanochtend nog op Radio 1. “Als men echt denkt dat de premier totaal niet inzit met de veiligheid en toekomstperspectieven van deze mensen is het erg gesteld. Natuurlijk respecteert hij de pijlers van het internationaal humanitair recht. Ja, het klopt dat de regering achter staatssecretaris Francken staat en het gezin liever in eigen regio wil laten opvangen, maar dat zou ook alleen maar het geval zijn als de situatie daar als veilig en stabiel genoeg kan beschouwd worden. En volgens onze bronnen is dat ook zo. Het verzoenend gebaar dat de premier met dit aangepaste aanbod wil maken is dan ook eerder een teken van goodwill dan een zogezegd schuldig geweten.”

3621435431.jpg
Premier Michel blijft het gezin aanmoedigen om een humanitair visum voor hun buurland Libanon aan te vragen

De oppositie blijft zoals verwacht allesbehalve mals voor de premier en zijn staatssecretaris. “Alsof je hiermee überhaupt iets verandert voor die mensen,” sneerde Groen-kopstuk Meyrem Almaci tijdens een geladen debat in de Kamer. “Ten eerste, de omstandigheden in vluchtelingenkampen in Libanon zijn vaak inhumaan en amper ‘veilig’ te noemen. Daar zouden we die mensen amper mee vooruit helpen. En ten tweede, heb je al eens gezien wat voor boecht er tegenwoordig in de cinema’s draait? Ik bedoel, Trolls en De Premier allez sava nog, maar als je die mensen zo recht naar Bridget Jones’s Baby of Christmas Office Party stuurt, kun je voor mijn part de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens evengoed opfikken. Ik vraag me af hoeveel leden van de regering dat hun eigen kinderen zouden aandoen?”

Ook binnen de regeringspartijen lijken niet alle plooien zomaar  glad te strijken. Zo geeft voorzitter van CD&V Wouter Beke intussen aan dat voornamelijk de linkervleugel van zijn partij het niet neemt met de “koppige” en zelfs “opstandige” houding van Francken tegenover het juridisch apparaat. Verder lijken vele partijgenoten bezorgd, legt Beke uit, dat de regering onder druk van N-VA, en indirect Vlaams Belang, het belang van oorlogsvluchtelingen als ondergeschikt beschouwt aan het scoren van politieke punten bij de rechtse achterban. “Om eerlijk te zijn heb ik ook mijn twijfels bij dit kat- en muisspelletje,” besluit Beke. “Die mensen hebben hulp nodig en als een Belgische familie met tonnen geld hen wil onderhouden, dan moeten wij het toch al niet meer doen.”

Impasse

Hoewel het wachten blijft op een formele beslissing van het gezin zelf, lijkt hun advocate Mieke Van Den Broeck voorlopig weinig onder de indruk van het aanbod. “Ik weet niet hoe ernstig wij dit moeten nemen, als ik eerlijk ben,” vertelde Van Den Broeck aan De Morgen. Mijn cliënten appreciëren het feit dat de premier hen belangrijk genoeg vindt om zich persoonlijk te mengen, maar dat verandert niets aan de beslissing van het gerecht. Het gezin heeft recht op een visum, alsook de dwangsom die elke dag duizend euro bedraagt. Wij willen dat geld zien. Simpel.” Of over de inhoud van het aanbod te onderhandelen valt, laat Van Den Broeck voorlopig in het midden. “Tja, zolang wij het recht aan onze kant hebben, zien we geen reden om van tactiek te veranderen. Nu goed, je krijg niet elke dag de kans topsterren als Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi van dichtbij te ontmoeten, maar wat koop je er op lange termijn voor? Trouwens, persoonlijk vind ik dat de keuze voor Sunparks veel zegt over waar de financiele prioriteiten van deze regering liggen. Iedereen weet dat je misschien wat minder betaalt als voor Center Parcs, maar daar hoef je als gast standaard het park niet eens te verlaten. Alle faciliteiten zijn aanwezig en vaker in de prijs inbegrepen, zoals kinderanimatie. Ik kan echt niet garanderen dat deze mensen hiervoor zullen happen.”

dealsyrie
Kan de premier het gezin een extra duwtje in de rug geven met een teken van “goodwill“?

Toch blijft het onwaarschijnlijk dat de premier veel agressiever zal lobbyen en zijn bod aanzienlijk genereuzer zal worden, meent columnist Jan Segers van Het Laatste Nieuws. “De druk van rechts is gewoon te hoog. Vele mensen, en niet alleen bij Vlaams Belang en N-VA voelen dat de instroom van asielzoekers te groot is en hopen eigenlijk op een sterk signaal zoals Francken dat gestuurd heeft. Laat ons eerlijk zijn, de gemiddelde mens blijft politiek gevoeliger aan dat soort symboliek dan aan de stipulaties in de Geneefse Conventies.”

Ook rond Theo Francken blijft de storm voorlopig woeden, al lijkt het hem voorlopig geen windeieren te leggen. Zo lanceerden aanhangers via Twitter, Facebook en andere sociale media een campagne met de boodschap #iksteuntheo, die nog steeds aanzienlijk meer momentum geniet dan tegencampagnes #iksteunderechtstaat en #iksteuntheoniet. Zelf weigerde Francken zich voor de camera’s uit te spreken inzage de onderhandelingen die zijn premier momenteel voert, al stuurde hij wel deze veelzeggende tweet de ether in:

tweetfrancken

 

Baldarch

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten