ma 27 mei 2024

Het beleg interviewt: Queen Elizabeth II

Elke week probeert ‘Het beleg van Antwerpen’ een wereldberoemdheid te strikken voor een kort, doch exclusief interview. Deze week baadde onze reporter in de glorie van Elizabeth II, staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het onderstaande interview werd speciaal voor onze lezers vakkundig vertaald, eerst vanuit het Engels naar het Nederlands, vervolgens naar het Swahili, Russisch, Bengaals en nogmaals het Swahili, dan weer naar het Fries, Klingon, Esperanto en Javascript, en uiteindelijk toch maar weer naar het Nederlands. 

Het beleg van Antwerpen: Majesteit, wij danken u voor uw aanwezigheid. (buigt) Mogen wij u vandaag een paar vragen stellen?

Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk: Spreek, worm.

Het beleg: Euh… prima. Het is zeer verfrissend om eindelijk eens een vrouwelijk icoon in de kijker te mogen zetten. Pardon my French, maar het begon hier stilaan op een sausage party te lijken. Merkt u als vooraanstaande vrouw nog veel van een patriarchale machtscultuur?

Liz 2.0: Als koningin moet je je daarboven stellen. Toen ik jonger was lag dat moeilijker en durfde een Charles de Gaulle of Adenauer me wel eens voorbijpraten, maar al bij al heb ik daar weinig last van gehad. Vuile hoerenlopers.

Het beleg: Euh… zou u dat laatste stuk nog eens kunnen herhalen?

Liz 2.0: Dat ik daar al bij al weinig last van heb gehad.

Het beleg: Juist… excuses, Majesteit. Ik dacht dat ik u wat anders had horen…

Liz 2.0: Ruktrol.

Het beleg: …

Liz 2.0: Sorry, je ging wat zeggen?

Het beleg: Euh… never mind, Majesteit. U bent niet alleen vorst van het VK, maar hebt ook nog steeds een groot stuk van het Commonwealth of Gemenebest onder uw officiële hoede staan. Hoeveel onderdanen heeft u precies onder uw grotendeels ceremoniële gezag?

Liz 2.0: Momenteel zijn er nog zestien staten die mij als hun hoofd erkennen. Samen komen die op zo’n 143 miljoen inwoners. Na de naoorlogse dekolonisatiegolf hebben we natuurlijk veel zandnikkers landen hun eigen weg laten gaan, al hebben wij hen altijd in hun drang naar onafhankelijkheid en zelfbeschikking gesteund.

Het belegRight… dat is zeer euh… laudabel van u. We leven vandaag natuurlijk in heel andere tijden dan waarin u de troon besteeg. Is er nog een relevante rol te spelen voor een Westerse dynastie?

Liz 2.0: But of course! Het is net in zo’n turbulente en onzekere tijden dat de mensen hunkeren naar stabiliteit en vertrouwde symbolen en tradities. De kroon staat niet langer centraal in onze moderne democratie, en dat is volkomen logisch, maar wij kunnen als eeuwenoude instelling nog steeds een rol spelen. Dat staat voor mij echt als een dikke neger paal boven water.

Het beleg: Het siert u. Wat is voor u eigenlijk de belangrijkste eigenschap of voorwaarde om een succesvol monarch te zijn?

Liz 2.0: Goh, je zou het kunnen hebben over leiderschap, visie of empathie. Zelfcontrole is ook van kapitaal belang. Maar uiteindelijk gaat het toch vooral om in het juiste gezin geboren te worden. Daar merk je dat over de eeuwen heen toch het kaf van het koren wordt gescheiden en daar kan weinig tegen op.

Het beleg: Een verbazend archaïsche opvatting, zouden veel hedendaagse republikeinen u wellicht verwijten.

Liz 2.0: Iedereen heeft vandaag recht op een eigen achterlijke kut mening. Daar sta ik volledig achter.

Het beleg: Geruststellend. U zit ondertussen ook als absoluut recordhouder op de Britse troon en ziet er op uw 90ste nog steeds verbazend kwiek uit. Wat is uw geheim?

Liz 2.0: Ik zie het als mijn persoonlijke plicht mijn zoon zo lang mogelijk van de troon te houden. Ik bedoel, niets tegen Charles, maar wij Britten staan al niet bepaald voor onze looks en als staatshoofd moet je nu eenmaal aan PR denken. Met wat geluk kunnen we meteen overschakelen op William. Geile beftijger.

Het beleg: Of misschien Harry?

Liz 2.0: Wie?

Het beleg: Mja, toch een goeie zet om Charles in ’81 aan een de knappe Diana Spencer te koppelen en toch wat presentabele kleinkinderen te produceren.

Liz 2.0: Dooie teringhoer. Excuses, dat had ik niet mogen zeggen.

Het beleg: Geen probleem, Majesteit. We zien dat het onderwerp u toch wat enerveert. U heeft dankzij uw gezegende leeftijd de wereld natuurlijk enorm zien veranderen. Als jonge vrouw heeft u de Tweede Wereldoorlog nog bewust meegemaakt. Dan moet de omstreden Brexit u toch enigszins zorgen baren nu Europa juist zo lang in vrede heeft kunnen leven?

Liz 2.0: (zucht) Het is waar. Ik respecteer als koningin zeker de beslissing die het referendum naar voren gebracht heeft, alsook de mening en gevoelens van elke zielige randmongool Brit die oprecht gehoord wil worden. Maar ja, het blijft eigenlijk een wonder hoe we in het historisch verdeelde Europa zo lang vriendschappelijk naast elkaar hebben kunnen leven. Britten, Fransen, Spanjaarden, kutmoffen, Belgen.

Het beleg: Laat ons op een luchtige noot eindigen. Onze havenstad heeft over de eeuwen heen natuurlijk heel wat interactie met het Britse rijk gekend, meestal via handel, maar soms ook oorlog. Wat vindt u eigenlijk van Antwerpen?

Liz 2.0: Een aardig plekje. Vanalles te doen ook. Beetje shoppen, kuieren, langs rommelmarktjes lopen, me tussen mijn dikke hangtieten laten volspuiten en het dan helemaal oplikken tot ik er in stik, of gewoon een gezellig terrasje doen en mensen kijken. Wat wil je nog meer?

Het beleg: Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Hartelijk dank voor uw kostbare tijd, Majesteit.

Liz 2.0: Geen dank. En nog veel succes met je irrelevante kutwebsite.

 

Woedie Ellen

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten