do 23 mei 2024

Het beleg interviewt: Ludwig von Beethoven

Iedere week interviewt Het beleg van Antwerpen een wereldberoemdheid. Deze keer wisten we niemand minder te strikken dan Duits componist Ludwig von Beethoven (1770-1826).

 

Het beleg van Antwerpen: Sehr geehrter Herr von Beethoven, es ist ein unglaubliches Vergnügen mit Ihnen zu reden. Nur wenige Komponisten haben mit ihrem Oeuvre eine solche Unsterblichkeit erreicht. Sie haben das Gebiet der klassischen Musik grundsätzlich innoviert und einige der berühmtesten Kompositionen der modernen Geschichte geschaffen. Also sagen Sie bitte, Maestro, wie sollen wir Sie ansprechen dürfen?

Ludwig von Beethoven: Ja, zeg maar gewoon Ludwig, hoor. Dat oubollige gedoe is nergens voor nodig.

Het beleg: Euhm… u spreekt… Vlaams?

Beethoven: Uhu. Onze familie is oorspronkelijk Brabants. Mijn grootvader kwam uit Mechelen. Ik bedoel, Germany is like my base and all, maar Vlaanderen blijft de HeimatGet me, bro?

Het beleg: Euh… sure. In elk geval, het blijft een onvoorstelbare eer dat u zomaar voor ons toch even terug onder de levenden kon komen.

Beethoven: Voor jullie? LOL. Nee, ik spring regelmatig nog wel eens binnen. Meestal om effe te checken of mijn muziek niet hopeloos verkracht wordt.

Het beleg: Dat klinkt als een drukke postume agenda. U wordt wereldwijd toch haast continu gespeeld?

BeethovenStimmt, Alter. Vanavond sta ik in de Peterskirche in Wenen, morgen Berlijn. Donderdag waagt Igor Levit zich in Brussel aan vier van mijn sonata’s. Ganz toll, oder?

Het beleg: U moet elke keer toch een beetje uw hart vasthouden? Valt een performance van uw muziek wel eens tegen?

Beethoven: Je hebt geen idee. Hier, ik share even een filmpje van een liveconcert in Japan. Totaal fiasco. De dirigent moet straalbezopen zijn geweest. Dan zak je als componist gewoon door de grond.

Het beleg: Dat begrijp ik.

Beethoven: In mijn tijd was dat trouwens schering en inslag. Die zogenaamde ‘rock and roll’ lifestyle die celebrities vandaag leiden is maar lauwe pis vergeleken met hoe het er toen aan toe ging. Was je een gevierd muzikant of kunstenaar, dan zoop je je standaard lazarus. Mijn eigen vader was alcoholieker. Recht van de academie de kroeg in en terug. Dat waren nog eens tijden.

Het beleg: Dan kan ik me toch voorstellen dat niet elke muzikale renditie vlekkeloos verliep?

Beethoven: Laat me het zo stellen. Ik was opgelucht dat ik tegen het einde van mijn leven potdoof ben geworden.

Het beleg: Je hebt hoedanook een unieke invloed gehad op de klassieke muziek en wordt wel eens de ‘vader van de Romantiek’ genoemd. Wie was eigenlijk jouw bron van inspiratie?

Beethoven: Joseph Haydn was een gevestigde autoriteit toen ik opgroeide, maar er was geen grotere ster dan Mozart. Heb nog een paar lessen van hem gehad.

Het beleg: Hoe was dat?

Beethoven: Puur flashen. Like what the fuck gewoon. Zo’n creatieve geesten komen zelden voor en heb ik sindsdien ook maar amper teruggezien. Het rijtje is echt niet lang. Strauss, Wagner, Tsjaikovksy, Elvis, Davis, Dylan, McCartney en Lennon, Hendrix, Cohen, Kanye.

Het beleg: Kanye…?

Beethoven: Kanye. Onthoud die naam.

Het beleg: Als jij het zegt. Wat probeerde je eigenlijk met je muziek te bereiken?

Beethoven: Zoals je zei, ik ben een romanticus. Ik liet me inspireren door de intieme doch problematische relatie tussen mens en natuur. De fluctuaties in machtsverhoudingen die aan onze samenleving ten grondslag liggen. De zoektocht naar dat wat onze cultuurspecifieke en individuele identiteit transcendeert, naar dat wat ons in essentie menselijk maakt en onze onsterfelijke ziel belichaamt. En natuurlijk, de bitches.

Het beleg: De bitches?

Beethoven: It’s all about the bitches. Vrouwen houden van muzikanten. Altijd zo geweest. Af en toe schreef ik zelfs een persoonlijke stukje muziek voor een speciale dame. Denk maar aan Bagatelle nr. 25 of Für Elise. Ja, daar heb ik geen spijt van gehad… (grijnst)

Het beleg: Nice.

Beethoven: Echt wel nice.

Het beleg: Volgend jaar zal het exact 190 jaar geleden zijn dat je overleed. Hoe heb je de muziek zien evolueren? Is er veel veranderd?

Beethoven: Pfff, wat jullie nog ‘muziek’ noemen. Tegenwoordig maakt iedere gataap zogezegd muziek. Een volslagen mongool kan op de straathoek staan rochelen met een stok en een steelpan in de hand en die krijgt al een publiek. En hoe heet dat ene ‘genre’? Dubstep? Nu, ik wil niet gezegd hebben dat het slechte muziek is. Ik zeg gewoon dat als je mij blinddoekt en ondersteboven aan de luster hangt, ik met mijn eigen kak betere muziek op de muren schrijf.

Het beleg: Werk je nog aan enkele projectjes terwijl je hier bent?

Beethoven: Zeker. Het is niet omdat je dood en beroemd bent, dat je op je lauweren moet gaan rusten. Ik probeer met mijn tijd mee te gaan. Beetje gaan draaien in de clubs. Onlangs nog met Patje Krimson op Ibiza gezeten. Christus, de dingen die je daar ziet… Ben er ook al gaan feesten met Dimitri Vegas en Like Mike. Vette beats leggen, bitches playen, beetje chillen op het strand. Het is niet bepaald het Wenen van de vroege negentiende eeuw, maar een player komt er aan zijn trekken.

Het beleg: Je kent je prioriteiten. Heb je nog een boodschap voor de aspirerende muzikanten van vandaag?

Beethoven: Neem je werk serieuzer dan jezelf. Een groot ego staat je uiteindelijk in de weg. Heb mijn deel depressies en psychoses wel gehad. En blijf jezelf heruitvinden. Speel met nieuwe ideeën. Hier, ik heb daarnet nog een ‘meme’ van mezelf gemaakt. Echt lachen, die dingen.

Het beleg: Bedankt, Ludwig. Groot genoegen.

Beethoven: Peace, negers.

 

beet3.png

 

Woedie Ellen

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten