zo 23 juni 2024

Het beleg interviewt: Leopold II van België

Elke week probeert het team van ‘het beleg van Antwerpen’ een beroemdheid te strikken voor een kort maar krachtig interview. Deze week maakte onze reporter een praatje met Leopold II, tweede koning der Belgen (1835 – 1909).


Het beleg van Antwerpen: Hoogheid, het doet ons bijzonder plezier dat u even uit de dood kon terugkeren om ons te woord te staan.

Leopold II: Geen moeite.

Het beleg: Daar zit toch een periode van maar liefst 107 jaar tussen. Herkent u uw vertrouwde koninkrijk nog wel?

Leopold II: Wij merken dat er vandaag veel onzekerheid en spanning in de lucht hangt. Dat moeten jullie leren relativeren. Aan het eind van de negentiende eeuw hebben ook wij zware economische problemen gekend, maar gedurende onze lange loopbaan is het altijd vrede gebleven. Wij gaan er ook van uit dat dat na onze heerschappij zo gebleven is?

Het beleg: Euh… wel…

Leopold II: Mooi. Het zou zonde geweest zijn om de vruchten van zo’n kosmopolitisch en verenigd Europa als waarin wij geleefd hebben aan demagogen en onruststokers over te geven.

Het beleg: Mja… misschien een ander onderwerp. U staat natuurlijk bekend als de grote ‘koning-bouwheer’ van uw dynastie. Niet alleen de hoofdstad kreeg hierbij uw aandacht, maar ook in ons mooie Antwerpen heeft u zwaar geïnvesteerd. Denk maar aan het prachtige Centraal Station bijvoorbeeld.

Leopold II: Ah, Anvers… Ja, het was paps die in 1834 de treinen naar België bracht, maar die vet gave koepel staat toch maar mooi op ons palmares. Pourtant, als wij hadden geweten dat er een fucking Starbucks in zou komen, hadden wij het hele boeltje laten platleggen.

Het beleg: Sire is geen fan van hipsters, neem ik aan?

Leopold II: Bah. Stelletje stijldebielen. Het is niet omdat je een pussybaard laat staan en op een versleten fiets rijdt, dat je een man bent. DIT is een baard. (wijst ostentatief naar eigen baardgroei)

Het beleg: Heel indrukwekkend, Majesteit. Om terug op architectuur te komen, vind ik overigens dat het Koninklijk Museum van Schone Kunsten de echte parel van uw regeerperiode is. U zal wellicht gemerkt hebben dat het druk gerenoveerd wordt.

Leopold II: Dat hebben wij.

Het beleg: Ja, u stamt natuurlijk uit een tijd van ongelooflijke artistieke innovatie en talent. Het impressionisme, de moderniteit, art nouveau. Als ik me niet vergis wordt in het ModeMuseum momenteel Rik Wouters tentoongesteld. Toch een icoon van het fauvisme dat u nog gekend moet hebben.

Leopold IIYawn.

Het beleg: …

Leopold II: Putain, daar heeft toch niemand een zak aan. Geef ons maar de zoologie d’Anvers of het Park van Tervuren. Daar hebben wij nog van alle exotische beesten naartoe gebracht, pour le peuple bien sûr. Je kon het zo gek niet bedenken of we hadden het staan. Giraffen, olifanten, zebra’s, des nègres

Het beleg: Pardon dat ik u onderbreek, Sire, maar daar snijdt u toch een gevoelig thema aan.

Leopold IIMère de Dieu, je gaat toch niet over dierenrechten beginnen zeiken, mogen wij hopen?

Het beleg: Niet bepaald. Heeft u zich nooit vragen gesteld bij de – excusez le mot – vreselijke praktijken die in uw naam werden gepleegd in Kongo-Vrijstaat?

Leopold II: Één woord. Rubber.

Het beleg: Met alle respect, Hoogheid, maar u moet toch beseffen dat u mede verantwoordelijk wordt geacht voor systematische uitbuiting en massamoord op miljoe…

Leopold II: (met aandrang) Rub-berrrrrrrrr…

Het beleg: Zucht. Dan wou ik het tot slot met u even hebben over de staat van het Belgisch koningshuis, dat qua populariteit toch betere tijden heeft gekend. Wat vindt u van uw achter-achterneef Filip?

Leopold II: (oogt meewarig) Voyez, wij hebben steeds ons stinkende best gedaan om la Belgique groots te maken. Moet je die pannenlap bezig zien. Het is om te bleiten. Blijkbaar heeft die ook even een baard laten staan om er wat stoerder voor te komen. Merde, die krijgt nog sneller tieten.

Het beleg: Kan koningin Mathilde u misschien wat meer bekoren?

Leopold II: Lief kind, maar het charisma van een tuinstoel. En als je dan ziet wat voor babe die mafketel in Holland aan de haak slaat, dan ga je helemaal janken. Geen wonder dat niemand nog in dit land gelooft, quoi.

Het beleg: U stond natuurlijk ook niet bekend om uw gelukkig huwelijk. En ook uw verhouding met een piepjong meisje tot aan het eind van uw leven kon niet op veel sympathie rekenen. Zeker toen u in articulo mortis nog in het huwelijksbootje bent gestapt.

Leopold II: See if we care. Alles is PR, copain. Kijk naar die mongool die ze in Amerika verkozen hebben. Hij is geen Teddy Rooseveltmaar hij staat er wel. Mensen hebben liever een sterke leider die ze kunnen haten, dan een sympathieke loser. C’est la vie.

Het beleg: Waarvoor dank, Majesteit. Heeft u misschien nog een boodschap voor ons lezerspubliek bij wijze van conclusie?

Leopold IIHaters gonna hate, but it’s all about that swag, bitches. (zet zonnebril op en kruist de armen)

Woedie Ellen

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

2 REACTIES

Een reactie achterlaten