di 23 april 2024

Amerikaanse overheid wil lenen bij Mevrouw Leemans

PARKING  Het ziet er naar uit dat de federale overheid van de Verenigde Staten wanhopig op zoek is naar nieuwe crediteuren in de nasleep van de verrassende overwinning van Republikeins kandidaat Donald Trump. Dat bevestigen interne bronnen uit het Witte Huis althans. Zo zou zelfs uittredend president Barack Obama in hoogsteigen persoon op zoek zijn gegaan naar nieuwe leningen om de nijpende tekorten in de begroting op te smukken vooraleer zijn regering in januari officieel afzwaait. Sluimerende onzekerheid over het beleid van de nieuwe regering zou het vertrouwen in de Amerikaanse economie weinig goed doen. Bijgevolg lijken de Amerikanen dan ook zowat overal bot te vangen en wordt er buiten de grote banken en investeringsfondsen nu ook naar kleinere kredietfirma’s gekeken. Uit goede bron vernam de redactie dat Obama ondertussen bij niemand minder dan de alom bekende Mevrouw Leemans is komen aankloppen.

leemans
Het bekende kantoor van Mevrouw Leemans op de Herentalsebaan in Deurne.

Wanhoopspoging

Wat zelfs voor doorwinterde marktkenners een vreemde zet lijkt te zijn, proberen politieke analisten alsnog te kaderen. Volgens ‘Amerikawatcher’ Björn Soenens van VRT valt er misschien nog een greintje logica te bespeuren: “Het is niet abnormaal dat een afscheidnemende president in extremis nog wat cosmetische ingrepen pleegt om bijvoorbeeld de overheidsfinanciën op te kalefateren en zo zijn eigen imago alsnog op te krikken. Maar dit lijkt wel bijzonder desperate.”

Ook financieel journalist Paul D’Hoore probeert het gedrag van president Obama en zijn minister van Financiën Jack Lew enigszins te situeren: “Je moet dat allemaal in zijn context zien. De controversiële verkiezing van Trump zorgt zo niet alleen voor veel verdeeldheid onder de Amerikanen, maar ook voor economische onzekerheid. Weinigen hadden verwacht dat Hillary zou verliezen en dus zit de hele wereld hier toch een beetje onwennig naar te kijken. Markten draaien nu eenmaal op vertrouwen. En dat zit eventjes ver.”

161109031839-donald-trump-november-9-2016-new-york-exlarge-169
De onverwachte overwinning van Donald Trump zal het Amerika alvast niet makkelijker maken haar sterke kredietreputatie intact te houden.

Torenhoge schuld

Buiten het onverwachte karakter van de verkiezingsuitslag, plaatsen experts ook grote vraagtekens bij het vooropgestelde beleid van de Republikein. Tijdens zijn wel heel flamboyante campagne beloofde Trump vergrote protectionistische maatregelen om de binnenlandse economie te beschermen. Ook beloofde hij grote investeringen in de infrastructuur, een stevige uitbreiding van het al kolossale defensiebudget, een omstreden grensmuur met Mexico en een verlaging van de belastingen. Hoe de president-elect dergelijke ingrepen zal trachten te bekostigen, blijft nog onduidelijk.

Ondertussen blijft ook de Amerikaanse staatsschuld onverbiddelijk stijgen en loopt deze bijna op tot een duizelingwekkende 20 biljoen dollar, oftewel een slordige 60.000 dollar per staatsburger. Die groeiende schuld speelt ook een rol, geeft D’Hoore aan. “Door het eeuwige gekibbel tussen Obama en de republikeinen over de staatsschuld zijn de Amerikanen hun AAA kredietrating in 2011 kwijtgeraakt. Dat is een zware mentale tik geweest. Als nu een nieuwe periode van onzekerheid verwacht wordt, kan je wel eens een soort sneeuwbaleffect krijgen. Zeker na de grote kredietcrisis van 2007, gaan kredietverleners een stuk voorzichtiger om met potentiële wanbetalers. En als je dan weet dat Trump al zes keer één van zijn bedrijven failliet heeft laten verklaren, lijkt het niet verwonderlijk dat niemand de VS nog geld wil toestoppen.”

Lenen bij een vriendin

Verder waarschuwen analisten dat de vurige retoriek van Trump voor een nieuw diplomatisch isolement kan zorgen en dat Amerika weer meer moeite zal ondervinden warme relaties met haar strategische partners te onderhouden. Een anonieme bron uit het Witte Huis bevestigt de bezorgdheid: “Het hele team rond de president is bang dat alle krediet die we hebben opgebouwd de voorbije acht jaar zomaar in rook zal opgaan. Het was dan ook behartigend om te ontdekken dat er toch nog ‘vrienden’ in de wereld zijn, die ook Amerika nog willen steunen. Na een uitgebreide websearch kwamen we in het Antwerpse terecht en Google Translate leerde ons dat ‘borrowing from Mrs. Leemans is borrowed from a friend.’ Ik moet zeggen, dat heeft de president niet koud gelaten.”

obama leemans 2.png
President Obama zal hopen bij Margareta “Greetje” Leemans terecht te kunnen.

Intussen kon onze reporter bij Leemans Kredieten alvast een korte reactie verkrijgen: “Het klopt dat meneer Obama ons inderdaad een mailtje heeft gestuurd. Wij kunnen dit dossier niet openlijk bespreken, maar garanderen steeds elke klant ernstig en fair te bekijken. Onze tarieven zijn glashelder en voordelig en als meneer een vast inkomen kan voorleggen, kan hij bij ons van 500 tot 50.000 euro lenen. We hebben gehoord dat hij binnenkort zelfs zal verhuizen en raden hem dan ook warm ons speciaal Moveplan** aan. We hebben meneer en mevrouw uitgenodigd voor een babbeltje op ons kantoor en zullen vandaag nog een gratis brochureke naar Washington opsturen. Dat is onze service.”

 

Baldarch & Villanus

 

 

 

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Obama lenen bij vriendin Leemans… het is Bart De Wever, voor de overkapping van de ring, ook niet gelukt en hij woont nochtans naast haar deur. 🙂

Een reactie achterlaten