vr 19 juli 2024

Homoseksuele man toont moed en geeft toe dat hij al jaren als vuile arbiter werkt

SPORT – De Oostendse Robin Lefever zorgde vandaag voor een grote primeur binnen de Belgische voetbalwereld. Hij is namelijk de eerste openlijk homoseksuele man die publiekelijk durft toe te geven dat hij als scheidsrechter door het leven gaat. De West-Vlaming begrijpt naar eigen zeggen de controverses die rond zijn beroepskeuze hangen, maar is het eveneens grondig beu zijn professionele activiteiten te moeten afschermen binnen zijn sociale kring en de ruimere samenleving.

“Ik ben eigenlijk al jaren actief als scheidsrechter binnen de voetbalbond en het wordt tijd dat ik daar nu mee naar buiten kom”, aldus Lefever, die toevallig ook op mannen valt, al is dat volledig naast de kwestie. “Je kan dit soort dingen dan ook moeilijk verborgen houden als je wekelijks tussen duizenden supporters gaat fluiten. Bon, u kan zich inbeelden dat mijn familie en mijn vrienden zich misschien een andere toekomst voor mij hadden ingebeeld. Dokter, architect, ingenieur. Zelfs bij McDonald’s slappe frieten bakken is sociaal aanvaardbaarder tegenwoordig. Maar ik sta achter mijn keuze om de minst geliefde man in het stadion te zijn en hoop dat ook de holebi-gemeenschap mij hierin steunt. Ik ben wie ik ben en penalty is penalty.”

De scheidrechtersbond is alvast dankbaar voor het “moedige gebaar” dat Lefever durft te stellen, klinkt het. “Mensen staan er niet bij stil hoezeer je als referee vandaag nog steeds geviseerd en uitgescholden wordt. Wij zijn ook mensen en verdienen hetzelfde als de atleten zelf. We beseffen dat niet iedere niet-heteronormatieve persoon ons automatisch zal accepteren voor wie we zijn, maar het is alvast een stap in de goede richting.”

Bij çavaria, Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en organisaties reageert men dan weer lauwtjes: “We kennen en respecteren Robin als persoon. Hij wordt graag gezien door velen binnen de gemeenschap. Maar laat ons ook even duidelijk stellen dat een vuile arbiter willen zijn een bewuste levenskeuze blijft en als hij een onterechte offside durft fluiten of gaat bleiten bij de VAR omdat hij duidelijk weer eens kak in zijn ogen had, het ons geen fluit uitmaakt of hij toevallig homo is of niet. We zeggen het maar.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

2 REACTIES

  1. In Amerika als een man er knap uitziet, vooral als hij blank of blond is, gaat men ervan uit dat hij homo is.
    Er zijn twee soorten zelfbewustzijn:
    a. Bewustzijn vanuit het zelf.
    b. Bewustzijn dat door anderen aangedragen is over jezelf in keurend en vergelijkend opzicht. Anderen die je (te) bewust maken van jezelf. Dat laatste komt vaker voor dan het eerste.

Een reactie achterlaten