di 23 juli 2024

KMI waarschuwt: ‘Als Limburg in vlammen opgaat, duurt het maanden vooraleer de rest het merkt’

WETENSCHAP – Terwijl bosbranden van uitzonderlijke omvang het Amazonewoud bedreigen, maken ook ecologen en weerkundigen zich bij ons grote zorgen. “Het probleem is namelijk zichtbaarheid en communicatie”, klinkt het bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel. “Extreem afgelegen en dunbevolkte gebieden ontglippen vaak onze aandacht tot het te laat is. Als morgen gans de provincie Limburg in brand staat, kan het een eeuwigheid duren voor de rest van het land daar wat van merkt. En dat is zorgwekkend.”

“Gelukkig bevindt Limburg zich grotendeels in een gematigder klimaat dan het regenwoud in Zuid-Amerika”, voegt woordvoerder Maarten Boonenpluckers meteen toe. “Maar met de opwarming van de Aarde blijft dat geen garantie. Ook dit weekend worden weer hoge temperaturen verwacht, of zoals men wetenschappelijk uitdrukt, ergens tussen ‘toch tamelijk klef’ en ‘marginaal foorheet’. En als dan ergens een lege wei begint te fikken, kan het snel gaan.”

Verscheidene bekende Vlamingen van Limburgse oorsprong trekken ondertussen mee aan de alarmbel. Zangeres Belle Pérez vraagt zo om maatregelen als “sneller internet, voldoende stromend water en regelmatige helikopterpatrouilles”. Stylist en tv-persoonlijkheid Jani Kazaltzis huivert dan weer van het onbetaalbare patrimonium dat zo maar verloren kan gaan: “Echt waar, als Bokrijk iets overkomt, ga ik vies flippen.”

Gouverneur Herman Reynders weigerde steevast ons van telefonisch commentaar te voorzien zolang we zijn provincie “de Limburg” bleven noemen. Onze reporter begrijpt naar eigen zeggen niet “wat het punt is” en blijft echter vruchteloos proberen.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten