vr 19 juli 2024

Met deze tien feiten begrijpt u de Amerikaanse ‘midterms’ nog minder

De Amerikaanse midterm-verkiezingen staan alweer voor de deur en blijven voor de gemiddelde Vlaming een groot raadsel. Die verwarring kan echter nog een stuk groter en daarom spendeerde de redactie speciaal anderhalf uur op Wikipedia om tien volledig irrelevante feiten op te vissen. Succes ermee.

1. Er zijn wereldwijd 55 soorten landschildpadden

Volgens Wikipedia zijn er maar liefst 55 verschillende soorten binnen de familie Testudinidae of landschildpadden te vinden. Die worden op hun beurt verdeeld over 16 geslachten. In België leven geen inheemse soorten, maar toch worden duizenden kleinere exemplaren over het hele land als huis- of tuindier gehouden. De oudst bekende schildpad ter wereld werd naar verluidt meer dan 250 jaar. De midterms vinden steeds op een dinsdag in november plaats.

2. Het Concilie van Konstanz duurde maar liefst vier jaar

In 1414 werd de opvolger van het Concilie van Pisa (1409) in het leven geroepen door de Duitse heerser Sigismund. De kernkwestie betrof de chaos na het Westers Schisma en de onmogelijkheid om orde te scheppen tussen drie verscheidene pausen, zetelend in Rome, Avignon en Bologna respectievelijk. Ook ketterij in Centraal-Europa stond hoog op de agenda. Het Huis van Afgevaardigden telt 435 congresmannen en vrouwen.

Er staat politiek veel op het spel voor beide dominante politieke partijen, de Democraten en Republikeinen.

3. In de Russische deelstaat Jakoetië woont net geen miljoen man

Ondanks het feit dat Jakoetië de grootste deelstaat ter wereld is en een oppervlakte gelijkaardig aan die van India beslaat, blijft de streek extreem dun bevolkt. Dat heeft uiteraard met het subarctische klimaat te maken, typisch voor het Siberische deel van Rusland. De hoofdstad Jakoetsk telt voor een vijfde van de totale bevolking en is de grootste stad ter wereld volledig gebouwd op permafrost. De Senaat blijft wellicht in Republikeinse handen, terwijl het Huis wel eens in Democratische handen zou kunnen vallen.

4. Er bestaan slechts acht lineair onafhankelijke gluonen

Een gluon is een elementair deeltje of partikel dat verantwoordelijk wordt geacht voor de sterke nucleaire kracht die ons heelal heerst en protonen in de atoomkern bij elkaar houdt. De naam is afgeleid van het Engelse glue of lijm. Gluonen zijn bosonen zonder elektrische lading of massa. Wiskundig gezien zijn er in feite oneindig veel gluonen en verwacht wordt dat de opkomst van vooral jongeren en etnische minderheden beslissend zullen zijn.

De tussenverkiezingen houden uitsluitend in even jaren plaats, net als de presidentsverkiezingen twee jaar eerder en later.

5. Groen is de meest voorkomende kleur in de natuur

De associatie tussen de secundaire kleur en bijvoorbeeld milieuzorg en plantkunde is geen toeval. Planten bevatten chlorofyl, wat groen licht weerkaatst. Ironisch genoeg is groen dus de kleur die bijvoorbeeld gras of mos net afstoot. Je moet in de VS minstens 18 jaar oud zijn om te mogen stemmen.

6. Vogels hebben knieën

Geloof het of niet, maar alle vogels hebben wel degelijk kniegewrichten. Niet alleen behoren zij, net als wij, tot de chordata of gewervelden, maar relatief gezien trekt hun skeletstructuur op de onze. Door hun vederdracht blijft deze structuur grotendeels verborgen. De knieschijf of patella is niet uitwendig zichtbaar. Het wordt bang afwachten of de stembusslag aan cyberaanvallen (van buitenaf) wordt onderworpen, zeker na de vermeende Russische manipulatie twee jaar geleden.

7. Met 286 verzen is ‘De Koe’ de langste soera uit de Koran

‘De Koe’ oftwele al-Baqara is de tweede en langste soera (of hoofdstuk) in het heilige schrift van de Islam. Het telt maar liefst 286 aya’s (of verzen) en bevat ook de langste vers. De soera dankt haar naam aan de slachting van een koe, bevolen door Musa (of Mozes). Theologen speculeren dat de gehele soera aanvankelijk als een apart geschrift werd gebruikt. Voormalig president en Democraat Barack Obama heeft intensief campagne gevoerd om zijn partij een duwtje in de rug te geven.

Voornamelijk immigratie blijft een heikel punt tussen beide partijen, die meer en meer dreigen te polariseren tegenover elkaar.

8. Atrofische vaginitis kan door meer dan één factor veroorzaakt worden

Geslachtsaandoeningen zijn geen lachertje. Deze specifieke infectie, ook wel urogenitale atrofie genoemd, komt neer op een ontsteking van de vagina veroorzaakt door een verdunning van de vaginale wand alsook een gebrek aan vochtigheid. Vaak wordt een gebrek aan oestrogeen geconstateerd als oorzaak, maar ook bepaalde soorten medicatie en zelfs chemotherapie kunnen een rol spelen. Dergelijke infecties maken geslachtsgemeenschap vaak bijzonder pijnlijk, terwijl de tussenverkiezingen voornamelijk worden gezien als een referendum over de eerste ambtstermijn van president Donald Trump.

9. Spaghetti is meervoud

Bijna elke Vlaming moet bij het woord spaghetti nog steeds aan de flamboyante coiffeur uit Samson en Gert denken, maar uiteraard kennen we het in de eerste plaats als een uiterst populair Italiaans pastagerecht. Toch maakt u eigenlijk een grammaticale fout door één spaghetti te bestellen, aangezien het woord eigenlijk al een meervoudsvorm is van spaghetto oftewel bindtouwtje. Slechts een derde van de zetelende senatoren, waarvan dit jaar de meesten Democraten, moeten telkens hun zitje verdedigen.

De theorie dat Marco Polo als Italiaanse reiziger pasta uit het verre Oosten naar Europa bracht is een fabeltje. De vroegste vermeldingen van spaghetti duiken op in Sicilië, meer dan duizend jaar geleden.

10. Ooit gaat u dood

Jammer genoeg hielden we het meest sombere feit als laatste. Tenzij u natuurlijk reeds vrede heeft met uw nakende sterfelijkheid. Als u dit leest, maakt u deel uit van het ras Homo Sapiens, een hoog intelligente, adaptieve hominidensoort die gekend staat voor haar vergevorderde technologie en gesofisticeerde organisatievermogen. Jammer genoeg bent u als mens ook onomkeerbaar vergankelijk en zal uw metabolisme op een dag voorgoed halt houden. Het maakt dan ook op de lange termijn geen reet uit wie deze verkiezingen wint.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten