do 18 juli 2024

Antwerps stadsbestuur raadt burgers af tijdens vrieskou dakloos te zijn

STAD – De vrieskou is volop in het land en dat lijkt er de komende dagen niet beter op te worden. Integendeel, volgende week worden al gauw temperaturen van om en bij de zes graden onder nul verwacht. Te lang buiten vertoeven zonder adequate bescherming kan dan ook gevaarlijk zijn, waarschuwen meteorologen, voornamelijk doelend op personen die buiten werken of helemaal geen onderdak hebben. Via de stedelijke persdienst laat Stad Antwerpen inmiddels weten de situatie “zeer ernstig” te nemen en worden burgers “ten stelligste” afgeraden de komende dagen “dakloos te zijn, worden of blijven.”

In tegenstelling tot steden als Brussel en Gent gelooft Antwerpen eerder in een ‘educatieve preventie tegen bewuste dakloosheid’.

“Als stadsbestuur kan je natuurlijk niet zomaar aan de zijlijn blijven staan gapen,” verklaarde OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) eerder aan Gazet Van Antwerpen. “De oppositie verwijt ons natuurlijk weer dat we niets doen om de zwakkeren onder ons te beschermen, maar dat is natuurlijk flauwekul. De kiezer weet dat wij voor werkbare oplossingen kiezen in plaats van hun dromerige knuffelpolitiek, en dat doen wij met deze campagne vanaf vandaag!”

Fons Duchateau: ‘Betere daklozenopvang klinkt in theorie wel goed, maar we willen mensen in de eerste plaats bewust maken dat dakloos zijn nu echt wel een zeer slecht idee is.’

Het Antwerps bestuur lag eerder deze maand onder vuur nadat een dakloze Bulgaar van zeventig jaar inbraken had gepleegd om opzettelijk in de gevangenis te belanden. Dat is volgens Vlaams minister van Wonen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) juist een positief teken: “Kijk, dat is het soort ondernemerschap dat een vrije maatschappij zou moeten aanmoedigen,” vertelt de minister op Radio 1. “We moeten mensen leren hun eigen lot in handen te nemen en buiten hun kartonnen doos te denken. Vlaanderen staat volledig achter deze campagne en hoopt dat iedereen zijn best blijft doen om in deze harde, koude tijden een dak boven het hoofd te houden. Wees niet dom. Wees niet dakloos.”

De awareness-campagne ‘Onder een dak zit je beter’ wordt vandaag gelanceerd en officieel afgetrapt met een exclusieve receptie in de Wandelzaal van het Schoon Verdiep.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten