do 18 juli 2024

Belgen dolblij na belediging op Amerikaanse televisie: ‘Eindelijk worden we nog eens vermeld!’

BUITENPARKING – Het leek alsof een impromptu nationale feestdag losbrak in de Belgische straten, nadat Britse komiek John Oliver live en voor een miljoenenpubliek even de tijd nam ons land te beledigen tijdens een zoveelste grap over de Amerikaanse president Donald Trump. Zo noemde Oliver ons land en passant een ‘afgrijselijke chocoladegoelag zonder bestaansreden’. De succesvolle host van de show ‘Last Week Tonight’ had het woord ‘Belgium’ nog maar seconden door het slijk gehaald of overal ter lande werden de champagneflessen ontkurkt en trokken duizenden uitzinnige landgenoten op straat om een groot volksfeest te ontketenen. “Dit zijn taferelen die we sinds Mexico ’86 niet meer hebben gezien,” getuigde een woordvoerder van de Brusselse lokale politie.

Een herhaling van de historische aflevering werd inmiddels in het Antwerpse Sportpaleis uitgezonden. ‘Zalig! Hier neem ik graag een dag onbetaald verlof voor,’ krijst een toeschouwer zich schor.

“Het is niet de eerste keer dat België op het internationale niveau te kijk wordt gezet,” legt VRT-Amerikawatcher Björn Soenens uit vanuit Washington. “Zo scoort de Belg al jaren bij Nederland, Frankrijk en zelfs de Britten als het gaat om elkaars buurlanden belachelijk te maken. De Engelse roots van John Oliver zullen daar nu ook zeker bij gespeeld hebben, maar dit is toch de eerste keer sinds comedy-legende Jon Stewart dat we aan de andere kant van de oceaan nog zo gigantisch in de kakker gepakt zijn geweest. Opeens weten ook mijn collega-journalisten hier weer uit welk land ik kom. Heerlijk om als Belg toch even remotely relevant te zijn.”

Zelfs minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet gisteren een ontroerde reactie optekenen: “Dit is een schitterende dag voor ons land. Eindelijk worden we nog eens royaal in ons blootje gezet en dat mag gevierd worden. Champagne pour tout le monde. Waar is de feeshe? Ier is de feeshe!”

Ondertussen overweegt de federale regering de komiek formeel te inviteren en hem ereburgerschap toe te kennen, alsook een jaarlijkse feestdag in te richten. “Nu maar hopen dat onze uitnodiging niet automatisch in Mijnheer Oliver zijn spambox terecht komt,” klinkt het in de Wetstraat.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Met de term chocoladegoelag waaraan John Oliver na Donald Trump ‘shitholes als Afrika, Haïti en El Salvador’ afmeet verwijst hij naar de bonbons, ofwel de bevolkingssamenstelling, van België: de hoeveelheid mensen met een dienovereenkomstige huidskleur.

Een reactie achterlaten