vr 19 juli 2024

Islamitische terreurgroepen besparen en vervangen 72 maagden door Bongo bon en pakje sigaretten

PARKING – Het gaat niet goed met islamitische terreurgroepen. Dat blijkt niet alleen uit studies van experts, waaronder het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD), maar wordt ook steeds duidelijker door het gedrag van de fundamentalistische organisaties zelf. Aanhoudende militaire operaties in het Midden Oosten en maatregelen om de geldstroom af te sluiten drijven gewelddadige groeperingen als Al Qaeda en Islamitische Staat meer en meer tot het maken van moeilijke, strategische beslissingen en doorvoeren van financiële hervormingen. Beide terreurgroepen kondigen via sociale media aan nieuwe rekruten niet langer met grootse beloftes te kunnen lokken als “eeuwige glorie in het paradijs en een leger aan dienaren en gewillige maagden”. Vanaf nu zullen aspirant-martelaren en jihadi’s het met een basispakket “bestaande uit een Bongo bon naar keuze en een standaardpakje van 22 sigaretten” moeten doen.

Moeilijke tijden

“We zien dat het salafistisch geïnspireerde terreurgroepen toch al even minder voor de wind gaat,” legt veiligheidsexpert Pim Knal van het OCAD uit. “Bij IS merken we bijvoorbeeld dat ze de grondoorlog stilaan aan het verliezen zijn. Zo moest leider Abu Bakr al-Baghdadi het Iraakse bolwerk in Mosul al verlaten om ergens in een godverlaten woestijnhol te gaan schuilen en het lijkt erop dat hij snel zal gevonden en gedood worden. Da’s natuurlijk op zich een kleine PR-ramp. En ja, als je dan de aanslagen en dreigingsvideo’s van Londen en Antwerpen vergelijkt met de gloriedagen van de Twin Towers en Bataclan… Kijk, met dat soort matig freelance-werk maak je jezelf tegenwoordig gewoon belachelijk.”

Verwacht wordt dat IS-leider al-Baghdadi weldra gevat en/of gedood zal worden.

Islamitische terreurgroepen zitten dan ook met een groot logistiek probleem, lijkt het. Daar waar vertakkingen van Al Qaeda al decennia voor chaos zorgen in Jemen, Somalië, Algerije en zelfs het Indische subcontinent, lijken deze van bovenuit amper nog bestuurbaar. Ook IS, dat al jaren op briljante wijze van social media gebruik maakt om wereldwijd voetsoldaten en hardcore believers te rekruteren, kan de groei niet meer aanhouden. Marketingexperts suggereren dat beide simpelweg “too big, too soon” zijn geworden en nu al door hun reserves capabele troepen zitten. “Ja, dat krijg je als je je beste mannen op glorieuze zelfmoordmissies stuurt,” bevestigt Knal. “Dat levert misschien een korte boost op, maar uiteindelijk blijf je opgescheept met een legertje gepamperde buitenwijkjanetten die ocharme hun Nike-schoentjes ingeruild hebben voor een paar legerbotten. Nog snel een keukenhanddoek over hun kop trekken en hopla, mijnheer gaat het kalifaat redden. De profeet Mohammed zou zich omdraaien in zijn graf. En daar zal ik maar geen tekeningetje bij maken.”

“Als iedere mongool zonder diploma of historisch perspectief zich al kan aansluiten bij een doe-het-zelf-kalifaat, zegt dat veel over hun wervingspotentieel,” klinkt het bij het OCAD.

Besparingen

Het leek bijgevolg al langer onvermijdelijk dat verregaande besparingen zich zouden aandienen. Dat blijkt nu ook het geval. “Niet langer zullen ronselaars dezelfde glamoureuze melk- en honingutopie kunnen beloven aan kandidaat-jihadi’s,” staat in een onderschepte memo van al-Baghdadi te lezen. “De koran belooft Allahs dienaars een Paradijs met 80.000 dienaren en 72 maagden, alsook een adembenemend hemels paleis versierd met parels, aquamarijn en edelstenen, zo breed als de afstand van al-Jabiyyah tot Sanaa. U zal begrijpen dat wij niet langer de middelen hebben om dit soort garanties in het hiernamaals waar te maken. Dit feestje kon niet blijven duren, jongens. Sorry.”

Kunnen zelfmoordterroristen binnenkort hun laatste bezoekje aan een stad naar keuze combineren met een gastronomisch weekendje of betaalbare welnesskuur?

Of deze broodnodige hervormingen de moderne terreur zullen helpen overleven in de eenentwintigste eeuw blijft een mysterie. Uit anonieme bron valt alvast op te maken dat zelfs de meest overtuigde extremisten bereidheid tonen water bij de wijn te doen. “Zelfs als hardcore salafist moet je realistisch blijven,” zou Duits haatprediker Sven Lau hebben gereageerd. De Koran heeft het meermaals over de geneugten van het Paradijs en daar gaan wij nog steeds van uit, maar een toegewijd terrorist moet ook voor minder uit zijn bed durven komen. Bon, een pakje Camel Light en een hipsterbrunch in een vergeten zijstraat van de Champs-Élysees zijn ongetwijfeld een step down van zes dozijn lekker onbevlekte mokkels in de zaligmakende aanwezigheid van Allah, maar als we allemaal die broeksriem gewoon wat nauwer aantrekken, komen we er ook wel.”

Duits prediker Sven Lau roept potentieel gegadigden voor de heilige oorlog alvast op tot een pragmatische houding tegenover verloning in het hiernamaals.
Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten